Fiskgryta

Fiskgryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Välj gärna fiskar som är lite fasta i köttet och blanda gärna olika sorter. Den som vill förenkla kan ta musslor från burk.

Ingredienser

8portioner

  • 1,2 kg
    fiskfilé utan skinn, t ex lax, sej eller torsk
  • 2tsk
    salt
  • 1påse(ar)
    musslor
  • 3dl
    torrt vitt vin
  • 1st
    purjolök
  • 1st
    fänkål
  • 3-4st
    morötter
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    olivolja
  • 0,5g
    saffran (1 kuvert)
  • 2burk(ar)
    tomater á 400 g
  • 1krm
    cayennepeppar
  • 1¼-1½ liter
    fiskbuljong
  • 3kvist(ar)
    timjan eller 2 tsk torkad
  • 2kvist(ar)
    rosmarin eller 1 tsk torkad
  • salt

Så lagar du

1. Skär bort eventuella ben och skär fisken i bitar. Salta.

2. Skölj och skrapa musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig om du knackar dem i bänken.

3. Koka upp vinet i en stor gryta. Häll i musslorna och koka 3–5 minuter under lock tills de öppnat sig. Skaka grytan några gånger under tiden. Ta upp musslorna och spara vinspadet.

4. Ansa och skiva purjolök och fänkål. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans med pressad vitlök i oljan tills det mjuknar. Häll på vinspadet, saffran, tomater, fiskbuljong och lägg i kryddkvistarna. Koka under lock cirka 20 minuter tills allt är mjukt.

5. Plocka ur de flesta musslorna men spara några med skal som dekoration.

6. Ta upp de färska kryddorna om du har det i grytan och lägg i fiskbitarna. Låt dem stora bitarna koka någon minut innan du lägger ner de mindre. Sjud på svag värme under lock endast några minuter. Smaka av om det behövs salt eller peppar. Lägg i musslorna och servera med aioli och baguetter.

Dela det här receptet med dina vänner!