Fisksås på ängssyra

Fisksås på ängssyra

Publicerat:

Tillagningstid:

Ängssyra finns både till fjälls och på ängar i hela landet. Den kallas ibland för surblad vilket verkligen beskriver dem! Växten är rik på oxalsyra och ska därför ätas tillsammans med någon mjölkprodukt för att neutralisera syran. I det här receptet ersätter ängssyran vitt vin eller citron. Receptet kommer från Eva Gunnare, Jokkmokk.

Ingredienser

4portioner

  • 1liter
    ängssyra, bladen
  • 5dl
    vatten
  • 1msk
    smör
  • ½
    fiskbuljongtärning
  • ½dl
    lök, purjolök eller gräslök
  • dl
    vatten
  • 2dl
    vispgrädde

Så lagar du

1. Plocka och skölj 1, rätt packad, liter blad.

2. Koka upp 5 dl vatten och lägg i bladen i kastrullen.

3. Mixa gärna med stavmixer om du vill ha en finare sås.

Denna röra kan frysas om man så önskar.

4. Smält smör i en kastrull

5. Fräs lite fint hackad lök, purjo eller gräslök samt en halv fiskbuljongtärning.

6. Tillsätt 1,5 dl vatten samt den mixade ängssyran

7. Tillsätt 2 dl vispgrädde och koka upp.

8. Späd eventuellt med mer vatten och grädde och smaka av med salt om det behövs.

Tips

Traditionellt har samerna kokat gröt på försommarbladen och ätit som efterrätt. I senare tid gärna med socker och grädde till.

Här hittar du mer om Eva Gunnare i Jokkmokk som har en passion för naturens skafferi.

Dela det här receptet med dina vänner!