Flamberad flankstek med äpple och fänkål

Flamberad flankstek med äpple och fänkål

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1st
    flankstek
  • 2st
    fasta syrliga äpplen
  • 1st
    fänkål, klyftad
  • 3msk
    smör
  • 3msk
    olivolja
  • salt och peppar
  • 1dl
    apelsinlikör

Så lagar du

1. Skär ytliga diagonala skåror över köttet på båda sidor. Gnid in flanksteken i olivolja, salta och peppra rejält. Grilla den på hög värme på båda sidor, vänd den ofta. Grilla samtidigt den klyftade fänkålen.

2. När innertempen på köttet når 53 grader tar du av den och lägger den i en i förväg uppvärmd gjutjärnspanna, tillsammans med fänkålen, tunna skivor av äpplet och en klick smör.

3. Slå på alkoholen över pannan och tänd på direkt så att alkoholen inte hinner förångas, gärna med en tändare med långt skaft.

OBS! Ha alkoholen upphällt i en skål, häll inte direkt ur flaskan. Se till att det inte finns brandfarliga saker intill och luta dig inte över pannan.

4. Låt lågorna brinna ut, ös innehållet under tiden. När lågorna brunnit ut låter du rätten vila en stund under folie. Skär sedan upp köttet i 1 cm-tjocka skivor och lägg tillbaka dem i pannan som du serverar ur.

5. Servera med tex rostad potatis eller kokt mathavre med örter.

Dela det här receptet med dina vänner!