Fläskkotletter med rostad morotspuré och picklade trattkantareller

Fläskkotletter med rostad morotspuré och picklade trattkantareller.

Publicerat:

Tillagningstid:

I min barndom var fläskkotletten den ständiga vardagsrätten. Lagar man den rätt blir den saftig och smakrik, så den funkar fint även till fest! Här samsas fläskköttet med en söt puré, syrliga svampar, krispiga blad och höjdarsmaker från strösslet dukkah.

Ingredienser

4portioner

Kotletter

  • 4
    fläskkotletter med ben
  • salt och peppar
  • ½dl
    vitt vin

Rostad morotspuré

  • 500g
    morötter
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 100g
    smör
  • 1dl
    creme fraiche
  • salt och peppar

Friterad salvia

  • 1
    liten knippa salvia
  • 2msk
    smör
  • 2msk
    olivolja

Till servering

  • dukkah (se relaterat recept)
  • picklad trumpetsvamp

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skär morötter i stora bitar. Lägg på en plåt  tillsammans med vitlöksklyftorna och ringla över lite olivolja samt salta lätt. Rosta morötterna i ugnen i cirka 40 minuter eller tills de fått färg.

3. Bryn smöret till morötterna så det har fin färg och doftar nötigt. Mixa morötterna och vitlöken med det brynta smöret och creme fraiche. Låt mixen gå en stund så du får ett riktigt fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

4. Sänk värmen på ugnen till 125 grader.

5. Hetta upp smör och olivolja i en liten kastrull. Fritera salvian tills den är frasig och lägg den sedan på ett hushållspapper. Använd gärna samma smör och olja till fläskkotletterna.

6. Torka av kotletterna så de är ordentligt torra. Klappa in salt på båda sidor och sprinkla över lite nymald svartpeppar.

7. Hetta upp en gjutjärnpanna och häll i olivolja och smör. Lägg i kotletterna och stek dem på båda sidor tills de får färg. Slå i vinet och låt det sjuda upp.

8. Lägg in kotletterna i ugnen tills de har en innertemperatur på cirka 62 grader. Ta ut och låt vila 5 minuter innan servering.

9. Servera kotletterna med morotspuré och några picklade trattkantareller. Strö över dukkah och den friterade salvian.

Dela det här receptet med dina vänner!