Fläskpannkaka med rotselleri och äpple

Fläskpannkaka med rotselleri och äpple.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi behöver inte avstå från kött men det är lätt att minska på användningen. En spaghetti bolognaise kan gott lagas helt eller delvis på inhemskt bondbönekross. Här byts hälften av köttet ut mot rotselleri som ger rätten en djupare smak. Hasselnötterna står för knaprigheten och äpplen för syran.

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    grissida
  • 300g
    rotselleri, tärnad
  • 30g
    smör
  • 2msk
    rypsolja
  • 2st
    äpple, klyftade
  • 50g
    hasselnötter
  • 4
    ägg
  • 3dl
    vetemjöl
  • 5dl
    mjölk
  • 1dl
    vispgrädde
  • smör
  • olja
  • ½tsk
    salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2st
    palsternackor
  • 2msk
    rypsolja
  • 2msk
    honung
  • 1dl
    havtorn

Så lagar du

Fläskpannkaka

1. Tärna ner grissidan och salta köttet. Lägg köttet, rotsellerin, några klickar smör och olja i en ugnsform på 220 grader ca 10 minuter eller tills det börjar brynas. Vispa under tiden ihop smeten.

2. Börja med mjölet och gå därefter under vispning ner med mjölken och grädden.

3. När du har en slät smet avsluta med äggen och smaka av med salt och peppar.

4. Häll smeten över köttet, lägg i äppelklyftor och hasselnötter och grädda ytterligare ca 40 minuter på 200 grader tills smeten har stelnat.

5. Det klassiska tillbehöret till fläskpannkaka är lingonsylt, här kommer en annan variant, också med hög syra.

Rostade palsternackor

1. Klyfta palsternackorna, ringa över lite olja.

2. Rosta i ugnen 15-20 min på 200 grader.

3. Lägg till honungen, havtornen och kör 5 minuter till.