Flätad pumpakrans
Publicerat:
2017-10-17Tillagningstid:
Ingredienser
25portioner
Rostad squash
- 1mellanstor butternut squash (500 g, skalad)
- 3mskolivolja
- 1tsksalt
Deg
- 25gjäst
- 4dlvatten
- 1dlyoghurt
- 1tsksalt
- 3mskolivolja
- 200gdurumvete
- ca 550-600gvetemjöl special
- 1 ½dlfärdig pesto
- 3mskpumpakärnor
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
2. Börja med att rosta squashen: Skala, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i bitar. Lägg på bakpapper i ugnsform, ringla på olja och salta lätt. Rosta mitt i ugnen tills den är mjuk, det tar ca 20 minuter. Mosa med gaffel och låt svalna.
3. Gör degen: Blanda jäst, vatten och yoghurt. Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna, men spara lite av vetemjölet. Bearbeta degen ca 7 minuter i maskin. Tillsätt squash och mer mjöl tills du har en smidig deg.
4. Täck bunken med plastfilm och ställ i kylen över natten eller jäs under duk i rumstemperatur till ca dubbel storlek. Jag tycker att degen blir lättare att arbeta när den jäst i kylen över natten.
5. Ta fram degen på lätt mjölat bakbord, knåda den smidig. Låt vila några minuter och kavla ut till en platta på ca 30x40 cm (samma princip som när du bakar kanelbullar).
6. Bred pesto över plattan. Rulla ihop till en tight längd. Dela rullen på längden mitt itu med en kniv. Snurra längderna runt varandra och skarva ihop till en krans.
7. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 20 minuter.
8. Strö på pumpakärnor. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, grädda mitt i ugnen tills färgen är vackert gyllene och brödet genomgräddat. Det tar ca 40 minuter. Låt svalna på galler.
Tips
Baka brödet i varm gjutjärnspanna eller på baksten för en knaprigare botten. Du kan även baka ut brödet till portionsbullar. Följ samma princip som när du bakar kanelbullar så får du vackra pestosnurror.