Flatbread med kardemumma med lax och yoghurtsås

Flatbread med lax och yoghurtsås

Publicerat:

Street food med en nypa nordiskt. Genom att karamellisera sockerblandningen på laxen får du fram en fantastiskt rik smak. Yoghurtsåsen balanserar, och de hemmagjorda bröden ger rätten den bästa street food-karaktären!

Ingredienser

10portioner

Flatbread

  • dl
    vetemjöl
  • ½tsk
    salt
  • ½tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    malen kardemumma
  • 50g
    smör, rumstempererat
  • dl
    hett vatten

Lax

  • 1msk
    harissa
  • 2msk
    kokossocker
  • ½msk
    citronsaft
  • 300g
    varmrökt lax

Yoghurtsås

  • dl
    turkisk yoghurt
  • msk
    citronsaft
  • 1msk
    honung
  • 1st
    citron, skalet
  • salt och peppar

Till servering

    Så lagar du

    Flatbread

    1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och kardemumma i en skål. Tillsätt smöret och häll i det heta vattnet.

    2. Arbeta ihop till en smidig och elastisk deg. Täck skålen och låt vila i 15 minuter.'

    3. Forma små bollar av degen och kavla ut till tunnbröd.

    4. Stek bröden på en torr och het panna på båda sidorna. Vänd på brödet då det börjat bubbla ordentligt.

    Lax

    1. Blanda harissa, kokossocker och citronsaft i en liten skål, smaksätt med salt.

    2. Bred blandningen över laxen, så att den täcker hela ytan

    3. Smält sockret med en brännare, eller grilla i ugnen i ca 2 minuter.

    Yoghurtsås

    Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

    Servering

    Servera lax, sås och skivad gurka på den nystekta bröden.

    Tips: Om du vill kan du pickla gurkan på samma sätt som grönsakerna i hot dog-receptet.

    Dela det här receptet med dina vänner!