Flygande Jakob

Flygande Jakob

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassiker som går hem hos både stora och små magar.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1st
    grillad kyckling
  • 500g
    blandade grönsaker och svamp i bitar, färska eller frysta
  • 2dl
    grädde, valfri fetthalt men vispbar
  • 2dl
    crème fraiche, valfri fetthalt men kokbar
  • 1dl
    chilisås eller 1-2 msk Sriracha (het chilisås)
  • 1st
    vitlöksklyfta, pressad
  • 2st
    bananer
  • ½-1dl
    lagrad hårdost, riven (valfritt)
  • 1paket
    bacon
  • 1dl
    salta jordnötter (går att ersätta med nachos)
  • salt, peppar, olja till stekning

Till servering

  • ris eller blomkålsris
  • grönsallad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs grönsaker och svamp hastigt i olja, lägg i en ugnsfast form. Bena ur och skär kycklingköttet i mindre bitar, lägg det ovanpå grönsakerna.

2. Vispa grädden, rör ner chilisås, vitlök och crème fraîche. Salta och peppra lätt (jordnötterna och bacon är salt så det behövs bara lite). Dela bananerna på längden, lägg dem ovanpå kycklingen, häll gräddblandningen över. Strö på ost.

3 Grädda mitt i ugnen tills ytan fått gyllene färg, det tar cirka 15 minuter. Under tiden: koka ris, strimla och stek bacon knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Gör en enkel grönsallad. Ta ut gratängen, strö på bacon och jordnötter. Servera med ris och sallad.

Vegifiera?
Byt ut kyckling mot vegetabiliskt protein av tex soja eller quorn. Man kan även använda stekt svamp, bönor, grönsaker, vintersquash eller sötpotatis. Använd vegetariskt bacon eller rökt tofu ovanpå.

Tips för extra mycket smak
Smaksätt grädden med någon matsked mango chutney, jalapenos eller 1 tsk fransk senap.

Blomkålsris
Riv eller mixa färsk blomkål med kniven i matberedare. Skölj och låt rinna av. Koka 10 sekunder i saltat vatten eller stek hastigt i smör/olja. Salta och peppra.

Dela det här receptet med dina vänner!