Focaccia med rostade hasselnötter och rosmarin

Den perfekta foccacian

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    potatis, mjölig (ca 3 normalstora)
  • 1dl
    hasselnötskärnor
  • 3dl
    fingervarmt vatten
  • ½paket
    jäst (25 gram)
  • 3msk
    olivolja + extra till gräddningen
  • tsk
    salt
  • 9-11dl
    siktat dinkelmjöl
  • ½tsk
    flingsalt
  • 1-2kvist(ar)
    färsk rosmarin

Så lagar du

1. Skala potatisarna. Koka dom mjuka och låt svalna.

2. Rosta hasselnötterna och hacka dom grovt.

3. Smula jästen i en bunke. Häll i en skvätt av det ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet, olja och salt. Pressa i potatisarna. Rör om ordentligt. Lägg i nötterna. Häll i lite mjöl i taget och arbeta in den i degen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Knåda degen tills den släpper från kanterna.

4. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

5. Häll ett par matskedar olivolja i en långpanna eller stor pajform.

6. Vält upp degen och knåda den lätt. Platta ut den och lägg i formen. Tryck ut degen så den fyller hela formen. Gör gropar i degen med fingertopparna. Tryck ned rosmarinkvistar i degen. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Ringla över ett par matskedar olivolja över den färdigjästa focaccian och strö över 1/2 tesked flingsalt.

8. Sätt in i ugnen i 25 - 30 minuter. Låt svalna innan du skär den.

Dela det här receptet med dina vänner!