Focaccia med rostade hasselnötter och rosmarin
Publicerat:
2022-10-29Ingredienser
4portioner
- 300gpotatis, mjölig (ca 3 normalstora)
- 1dlhasselnötskärnor
- 3dlfingervarmt vatten
- ½paketjäst (25 gram)
- 3mskolivolja + extra till gräddningen
- 1½tsksalt
- 9-11dlsiktat dinkelmjöl
- ½tskflingsalt
- 1-2kvist(ar)färsk rosmarin
Så lagar du
1. Skala potatisarna. Koka dom mjuka och låt svalna.
2. Rosta hasselnötterna och hacka dom grovt.
3. Smula jästen i en bunke. Häll i en skvätt av det ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet, olja och salt. Pressa i potatisarna. Rör om ordentligt. Lägg i nötterna. Häll i lite mjöl i taget och arbeta in den i degen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Knåda degen tills den släpper från kanterna.
4. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
5. Häll ett par matskedar olivolja i en långpanna eller stor pajform.
6. Vält upp degen och knåda den lätt. Platta ut den och lägg i formen. Tryck ut degen så den fyller hela formen. Gör gropar i degen med fingertopparna. Tryck ned rosmarinkvistar i degen. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Ringla över ett par matskedar olivolja över den färdigjästa focaccian och strö över 1/2 tesked flingsalt.
8. Sätt in i ugnen i 25 - 30 minuter. Låt svalna innan du skär den.