Focaccia Pantesca
Publicerat:
2017-09-08Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
Focaccia
- 25gjäst
- 2 ½dlrumstempererat vitt vin (eller vatten)
- 1nypa(or)socker
- 1dlolivolja
- ca 7 ½dlvetemjöl
- ½tsksalt
- extra olja för formen
Topping
- ½rödlök, tunt skuren
- 2mskkapris inlagd i salt
- färska eller torkade örter
- 2mskoliver
- 1tskflingsalt
- extra olivolja att pensla över
Så lagar du
1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med en skvätt vin. Häll på resten av vinet och socker. Låt stå en liten stund. Häll i olivolja och salt.
2. Blanda sedan ner mjölet lite i taget tills du har en deg som släpper från kanterna. Knåda degen ordentligt tills den är smidig och elastisk. Det tar 10–15 minuter. Täck med plastfolie och låt stå i 1–2 timmar tills den jäst till dubbel storlek.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Smörj en ugnsfast form med olivolja och tippa i degen. Tryck försiktigt med fingertopparna så att degen fördelas i formen.
5. Lägg på kapris, örter och skivad lök, ringla över olja och salta lite. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
6. Grädda focaccian i 10–12 minuter. Sätt ugnen på grillfunktion om focaccian behöver lite mer färg.