Focaccia Pantesca

Focaccia Pantesca.

Publicerat:

Tillagningstid:

Frasig focaccia från den lilla ön Pantelleria utanför Sicilien. Servera den som tilltugg till drinken, på en buffé eller till en soppa till exempel. Brödet är bakat med vitt vin och får fin sälta från saltinlagd kapris- pantellerias stolthet.

Ingredienser

8 - 10portioner

Focaccia

  • 25g
    jäst
  • 2 ½dl
    rumstempererat vitt vin (eller vatten)
  • 1nypa(or)
    socker
  • 1dl
    olivolja
  • ca 7 ½dl
    vetemjöl
  • ½tsk
    salt
  • extra olja för formen

Topping

  • ½
    rödlök, tunt skuren
  • 2msk
    kapris inlagd i salt
  • färska eller torkade örter
  • 2msk
    oliver
  • 1tsk
    flingsalt
  • extra olivolja att pensla över

Så lagar du

1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med en skvätt vin. Häll på resten av vinet och socker. Låt stå en liten stund. Häll i olivolja och salt.

2. Blanda sedan ner mjölet lite i taget tills du har en deg som släpper från kanterna. Knåda degen ordentligt tills den är smidig och elastisk. Det tar 10–15 minuter. Täck med plastfolie och låt stå i 1–2 timmar tills den jäst till dubbel storlek.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Smörj en ugnsfast form med olivolja och tippa i degen. Tryck försiktigt med fingertopparna så att degen fördelas i formen.

5. Lägg på kapris, örter och skivad lök, ringla över olja och salta lite. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

6. Grädda focaccian i 10–12 minuter. Sätt ugnen på grillfunktion om focaccian behöver lite mer färg.

Dela det här receptet med dina vänner!