Foccacia till spekemat
Publicerat:
2018-04-04Tillagningstid:
Ingredienser
- 700gekologiskt vetemjöl
- 300gfinmalt durumvete
- 6dlvatten
- 50gfärsk jäst eller 100 g surdeg
- 30gsalt
- 30ghonung
- 1½dlolivolja
- rosmarin och/eller flingsalt
Så lagar du
1. Lös upp jästen i kallt vatten. Om du använde surdeg så knåda mjölet direkt i vattnet tillsammans med salt och honung. När degen är smidig tar du ut lika mycket deg som du tillsätter surdeg. I det här receptet cirka 100 gram.
2. Knåda degen en god stund, tills den är rumstempererad. Jäs degen i en bunke till dubbel storlek.
3. Smörj en form eller avlång panna med hög kant. Var inte rädd för att använda mycket olja.
4. Fördela degen i formen. Tryck ner fördjupningar med fingrarna och häll över olivolja innan du låter jäsa en andra gång.
5. Baka foccacian i ugn på 230 grader i 18–20 minuter till gyllenbrun färg. Du kan ta ut den efter 12 minuter och strö havssalt och rosmarin över innan du låter den grädda färdigt.
Tips
Det går att variera brödet på en mängd olika sätt. I programmet används ramslök och granskott, men det går också att krydda med fänkålsfrö eller pensla med en god tomatsås.