Foccacia till spekemat

Foccacia med kött  och pizzatopping.

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekt som tilltugg, som pizzabotten till en tjockare pizza, eller till torkat eller rökt kött, på norska "spekemat".

Ingredienser

  • 700g
    ekologiskt vetemjöl
  • 300g
    finmalt durumvete
  • 6dl
    vatten
  • 50g
    färsk jäst eller 100 g surdeg
  • 30g
    salt
  • 30g
    honung
  • dl
    olivolja
  • rosmarin och/eller flingsalt

Så lagar du

1. Lös upp jästen i kallt vatten. Om du använde surdeg så knåda mjölet direkt i vattnet tillsammans med salt och honung. När degen är smidig tar du ut lika mycket deg som du tillsätter surdeg. I det här receptet cirka 100 gram.

2. Knåda degen en god stund, tills den är rumstempererad. Jäs degen i en bunke till dubbel storlek.

3. Smörj en form eller avlång panna med hög kant. Var inte rädd för att använda mycket olja.

4. Fördela degen i formen. Tryck ner fördjupningar med fingrarna och häll över olivolja innan du låter jäsa en andra gång.

5. Baka foccacian i ugn på 230 grader i 18–20 minuter till gyllenbrun färg. Du kan ta ut den efter 12 minuter och strö havssalt och rosmarin över innan du låter den grädda färdigt.

Tips

Det går att variera brödet på en mängd olika sätt. I programmet används ramslök och granskott, men det går också att krydda med fänkålsfrö eller pensla med en god tomatsås.

Dela det här receptet med dina vänner!