Födelsedagsbullar

Födelsedagsbullar

Publicerat:

Ingredienser

12 - 16portioner

  • 500g
    mjöl
  • 25g
    jäst
  • 175g
    smör
  • 100g
    socker
  • rivet skal av 1 citron
  • 2tsk
    stött kardemumma
  • 2
    ägg
  • 2dl
    mjölk
  • 1
    ägg till pensling
  • russin eller korinter

Så lagar du

Det här är riktiga födelsedagsbullar. De är fantastiska när de just har kommit ur ugnen. Dagen efter är de tråkiga, men då är de redan uppätna.

Kom ihåg att göra bullarna både med och utan russin. Gillar man inte russin i bullar, och det gör barn ofta inte, så tycker man det är väldigt äckligt.

Bullarna är absolut bäst samma dag. Om det inte går på annat vis, så grädda dem nästan färdiga dagen innan och värm dem på 190 grader nästa dag.

Lös upp jästen i ljummen mjölk, knåda allt (utom smöret) till en kladdig deg och låt jäsa till dubbel storlek. Den kan jäsa kallt över natten eller varmt på några timmar.

När degen har jäst ska smöret rullas in i den. Kavla ut degen så tunt som möjligt, som en kökshandduk. Lägg tunna skivor av hyvlat smör på degen, använd en osthyvel, och vik ihop som ett tygstycke. Kavla ut och gör om det hela tills smöret är slut. Lägg ihop och kavla ut ett par gånger till, så att degen till sist består av många lager tunn deg med smör mellan.

Nu strör man i russinen eller korinterna. Man formar en bulle genom att ta en passande klump i handen och vika sidorna in mot mitten, som om man försökte vika in bollen mot sin egen mittpunkt. Fortsätt tills den är spänstig och glatt på utsidan.

Lägg bullarna på två smorda plåtar, pensla grundligt med vispat ägg och strö eventuellt med pärlsocker. Om det är russin i degen ser man till att de inte sticker ut ur bullarna. Tryck in dem med ett finger.

Låt bullarna jäsa varmt till dubbel storlek. De ska vara dallrande och luftiga innan man ställer in dem i ugnen.

Grädda i 200 grader tills de känns lätta och är helt genomgräddade, cirka 10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!