Fondue Carmen

Några råa kött skivor, hela champinjoner, hackade lökar och kronärtskockor i en plått.

Publicerat:

Tillagningstid:

Flottyrstekt oxfilé, champinjoner, kronärtskockor med fyra såser. Rätten är ett svar från Carmen på Ninas krav att "lyxa till" sin kalops för att den ska passa publiken på Ninas.

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    oxfilé, bitar
  • 150g
    champinjoner, hela
  • 4
    små kronärtskockor, urtagna och klyftade
  • 1liter
    neutral olja

Såser

  • 6
    äggulor
  • 5
    persiljestjälkar, krossade
  • ½dl
    schalottenlök, hackad
  • ½dl
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    vatten
  • 350g
    smör, smält
  • 10
    vitpepparkorn, krossade
  • 1tsk
    dragon
  • msk
    tomatpuré
  • 500g
    små tomater, mogna
  • 1
    liten chili, hackad
  • 1
    röd paprika
  • 1
    gul lök, hackad
  • 4klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • 2msk
    balsamvinäger
  • 1tsk
    socker
  • dl
    persilja, hackad
  • ½dl
    basilika, hackad
  • 3msk
    citronsaft
  • 4
    sardeller
  • 2msk
    kapris
  • dl
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

Såser markerade i fet stil.

1. Förvärm oljan i fonduegrytan på spisen till 180°. Häll inte i mer olja än en tredjedel av grytans volym vilket motsvarar ca 7-8 cm olja från botten.  Lägg upp kött, champinjoner och kronärtskocka på ett serveringsfat. Placera fonduegrytan över värmaren och kontrollera att oljan inte blir för varm.

2. Koka samman vitvinsvinäger, vatten, vitpepparkorn, persiljestjälkar och schalottenlök tills hälften återstår. Sila blandningen och rör samman med äggulorna. Värm under omrörning tills gulorna tjocknat till en trög slät kräm. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret, droppvis till en början och under kraftig omrörning tills allt smör blandats med äggkrämen.

3. Blanda hälften av såsen med dragon till en bearnaise och den andra hälften med tomatpuré till en choronsås.

4. Mixa persilja, basilika, citronsaft, 1 av vitlöksklyftorna, sardeller, kapris och olivolja till en salsa verde.

5. Rosta tomater och paprika till sofriton i ugnen cirka 20 minuter på 150°. Svetta lök, chili och vitlök i olivolja i en stekpanna. Häll i ugnsrostet och låt sjuda tillsammans med balsamvinäger och eventuellt lite socker tills du fått en fast sås.

6. Mixa såsen slät och toppa med strimlad basilika. Smaka av såserna med salt och peppar och flottyrstek kött, svamp och grönsaker till önskad innertemperatur i oljan. 

7. Servera med pommes frites, om du vill ha en matigare rätt, och generöst med sås.

Dela det här receptet med dina vänner!