Buljongfondue med musslor och lax

Buljongfondue med musslor och lax.

Publicerat:

Eriks underbart smakrika fondue på buljong är fullmatad med härlig umami och balanseras med grädde och serveras med lax, musslor och mustiga grönsaker.

Ingredienser

4portioner

  • 1paket
    blåmusslor eller spanska små musslor
  • liter
    vatten eller musselavkok
  • ½
    färsk fänkål 
  • 2msk
    olja eller smör
  • 1dl
    grädde
  • 3-4klyfta(or)
    vitlök
  • ½dl
    vitt vin
  • 2msk
    kycklingfond
  • purjolök
  • 1msk
    soja
  • 1knippa(or)
    koriander, hackad
  • 1tsk
    dillfrö
  • salt och peppar

Till servering

  • musslorna från koket
  • 100g
    pilgrimsmusslor
  • 200g
    laxloin
  • ½dl
    rostade sesamfrön
  • ½dl
    teriyakisås
  • ½dl
    aioli
  • ½dl
    hollandaise
  • eller annan sås du gillar till fisk
  • färska grönsaker, till exempel paprika, i tärningar

Så lagar du

1. Hacka vitlöken och strimla fänkålen.

2. Fräs i olja eller smör tillsammans med dillfröna, slå ner musslorna och häll över det vita vinet.

3. Lägg på ett lock och låt musslorna ånga i max 1 minut.

4. Plocka upp musslorna och tillsätt kycklingfond, hackad purjolök och hackad koriander, soja och grädde. Salta och peppra. Koka sedan upp samtliga ingredienser i en kastrull och häll sedan i fonduegrytan.

5. Koka pilgrimsmusslor och lax hastigt i buljongen (det går också bra att servera laxen rå) och lägg upp på fat.

6. Skär gärna lite grönsaker att doppa i fonduen.

7. Servera fisk och skaldjur tillsammans med fonduen, ta upp på spett, doppa i fonduen och i sås till tillexempel aioli, hollandaise eller teriyaki.

Tips

Du kan använda vilken buljong du vill. Om du kokar musslorna själv så använd spadet från musslorna istället för samma mängd vatten. Har du ingen fonduegryta så kan du använda en vanlig kastrull. Gör gärna buljongen dagen före. Buljongen går också bra att frysa. Om du vill vara riktigt sparsam så kokar du upp buljongen efter att du ätit klart och fryser in. Den  går att använda till sås eller soppa. Jag gillar kycklingfond till skaldjur då det lyfter mycket smaker och innehåller en massa härlig umami.

Dela det här receptet med dina vänner!