Frangipane med citronkräm, grädde och jordgubbar
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-06-20Tillagningstid:
Ljuvlig dessert med frangipanebotten (det man gör mazariner av) med en syrlig citronkräm och färska bär ovanpå. Underbart gott!
Ingredienser
6 portioner
- 200 gsmör
- 200 gsocker
- 200 gmandelmjöl
- ½ kuvertsaffran
- 25 gsojamjöl
- 25 gbovetemjöl
- 4ägg
- 1 nypa(or)salt
Citronkräm
- ¾ dlfärskpressad citronsaft (ca 1 citron)
- rivet skal av 1 citron
- 1 dlsocker
- 4äggulor
- 0,5 dlvispgrädde
Topping
- ca 5 dlfärska jordgubbar
- ca 3 dlvispad grädde till servering
Så lagar du
Frangipanbotten
1. Vispa samman rumstempererat smör med socker tills det är ljust i färgen. Tillsätt mandelmjöl, saffran och sedan äggen ett i sänder. Vispa till en jämn smet och tillsätt sedan sojamjöl och bovetemjöl.
2. Slå upp i smörad och bröad pajform och baka i mitten av ugnen på 165 grader i 22-25 minuter.
3. Låt svalna i formen.
Citronkräm
1. Koka upp citronsaften tillsammans med skal och socker.
2. I en annan liten kastrull – vispa samman äggulor och grädde.
3. Sila ner den varma citronsaften i kastrullen med äggulor och grädde. Vispa kraftigt och ställ kastrullen på spisen på medelhög värme. Fortsätt att vispa kraftigt tills smeten kokar upp. Ta då genast av kastrullen från plattan och fortsätt att vispa ca 30 sekunder. Kyl citroncrèmen något och slå den över frangipanbotten. Låt svalna.
4. Toppa med vispad grädde och jordgubbar.