Frangipane med citronkräm, grädde och jordgubbar

Frangipane med citronkräm, grädde och jordgubbar

Publicerat:

Tillagningstid:

Ljuvlig dessert med frangipanebotten (det man gör mazariner av) med en syrlig citronkräm och färska bär ovanpå. Underbart gott!

Ingredienser

6portioner

  • 200g
    smör
  • 200g
    socker
  • 200g
    mandelmjöl
  • ½ kuvert
    saffran
  • 25g
    sojamjöl
  • 25g
    bovetemjöl
  • 4
    ägg
  • 1nypa(or)
    salt

Citronkräm

  • ¾dl
    färskpressad citronsaft (ca 1 citron)
  • rivet skal av 1 citron
  • 1dl
    socker
  • 4
    äggulor
  • 0,5dl
    vispgrädde

Topping

  • ca 5dl
    färska jordgubbar
  • ca 3dl
    vispad grädde till servering

Så lagar du

Frangipanbotten

1. Vispa samman rumstempererat smör med socker tills det är ljust i färgen. Tillsätt mandelmjöl, saffran och sedan äggen ett i sänder. Vispa till en jämn smet och tillsätt sedan sojamjöl och bovetemjöl.

2. Slå upp i smörad och bröad pajform och baka i mitten av ugnen på 165 grader i 22-25 minuter.

3. Låt svalna i formen.

Citronkräm

1. Koka upp citronsaften tillsammans med skal och socker.

2. I en annan liten kastrull – vispa samman äggulor och grädde.

3. Sila ner den varma citronsaften i kastrullen med äggulor och grädde. Vispa kraftigt och ställ kastrullen på spisen på medelhög värme. Fortsätt att vispa kraftigt tills smeten kokar upp. Ta då genast av kastrullen från plattan och fortsätt att vispa ca 30 sekunder. Kyl citroncrèmen något och slå den över frangipanbotten. Låt svalna.

4. Toppa med vispad grädde och jordgubbar.

Dela det här receptet med dina vänner!