Crème Ninon med groddar och skott

Soppan i en svart skål och två skedar, en servette och groddar i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här klassiska ärtsoppan får en ny twist när ärtorna ersätts med krispiga groddar och fräscha skott. Den friska rätten fungerar som en lyxsoppa till veckoslutet serverad med pocherat ägg eller gravad lax, men uteslut mousserande vin så har du en ny klassiker till ärtsoppstorsdagarna. Receptet är inskickat av Samuli Laurikainen.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    schalottenlök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    solrosolja
  • ½liter
    grönsaksfond eller kycklingfond
  • ½st
    citron, saften
  • 85g
    groddar av gröna ärtor
  • 85g
    groddar av röda och gröna linser
  • 100g
    skott av alfalfa och rödklöver
  • 100g
    babyspenat, valfri för mera färg
  • 2dl
    vispgrädde
  • 2dl
    mousserande vin, torrt
  • efter smak
    salt och cayennepeppar

Så lagar du

1. Skala och finhacka lökarna. Bryn i olja på låg värme i tio minuter.

2. Tillsätt fonden och koka upp.

3. Tillsätt groddarna, skotten och babyspenaten och gör puré med en stavmixer.

4. Tillsätt salt, cayennepeppar och citronsaft.

5. Tillsätt skummad grädde och mousserande vin. Servera direkt.

Tips

Soppan går också att ätas kall och utan mousserande vin. Som tillägg passar gravad lax eller pocherat ägg.

Dela det här receptet med dina vänner!