Fransk löksoppa

Soppan i en skål med en blad timjan och två skivor bröd i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Deglacerad gul lök i kryddig buljong med grillade ostmackor från sjunde avsnittet av Vår tid är nu.

Ingredienser

4portioner

  • 4skiva(or)
    surdegsbröd
  • 4skiva(or)
    gruyèreost, tjocka skivor
  • 600g
    gul lök, skivad
  • 3klyfta(or)
    vitlök, skivade
  • ½dl
    äppelcidervinäger
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    sherry eller madeira
  • 3dl
    vitt vin
  • 7dl
    vatten
  • 2msk
    soja
  • 1tsk
    timjan
  • 3msk
    smör
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Fräs löken i smör några minuter. Tillsätt vinägern som får koka in helt i löken.

2. Upprepa med sherryn och hälften av vinet. Tillsätt därefter resten av vinet och vattnet och låt småputtra under lock i ca 20 min.

3. Smaka av med kryddor och soja. Servera soppan tillsammans med grillade surdegsbröd med rikligt av gyllenbrun smält ost.

Dela det här receptet med dina vänner!