Äkta äppelcider

Två glas som är fyllda av äppelcider och några äpplen i omkring.

Publicerat:

Glöm den sötsliskiga cidern med konstgjorda smaker gjord på koncentrat. En äkta cider har få ingredienser, är billig och behöver tålamod att laga. Cidern är skapad av Petri Halmetoja. Receptet ger 5 liter cider.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 10kg
    äpple
  • jäst
  • rengöringsmedel
  • jäsningskärl och vattenlås
  • väl rengjorda flaskor

Så lagar du

Pressa must

1. Börja med att krossa äpplen i en skål. Du behöver inte ta bort kärnhuset. En del använder en slags strumpa som samlar resterna i pressen.

2. Många har en elektronisk saftpress hemma. Den fungerar, men stockas och måste rensas vilket kan bli jobbigt i fall äppelmängden är stor.

3. Sedan finns det olika mekaniska äppelpressar. Beroende på saftpress blir ungefär hälften av äpplena must. Vill du ta en genväg kan du föra äpplena till ett musteri som pressar saft åt dig för en spottstyver.

4. Musten behöver inte pastöriseras. I värsta fall kan pastöriseringen försämra smaken.

Jäsning

1. Vill du brygga cider med stil kan du jäsa cider i glasflaska. Den är också mera lufttät. Vattenlås och gummikork behöver du också.

2. Cidern börjar jäsa av sig själv tack vare vildjästen som finns i skalet. Nybörjare rådges ändå att tillsätta jäst, då är processen mera förutsägbar. Med enbart vildjäst finns risken att ofrivilliga mikrober ta över.

3. Champagnejäst är ett säkert val. En liten påse räcker till flera tiotals liter.

4. God hygien är viktigt för en lyckad process. Se till att jäsningskärlet och alla andra tillbehör är rena. Du kan rengöra med diskmedel eller natriumhypoklorit som hittas i butikens städavdelning.

5. Du behöver inte tillsätta socker då äpplen innehåller naturligt socker. Beroende på äppelsorterna i din must kommer cidern att ha en alkoholhalt på fyra till åtta procent.

6. Efter att du tillsatt jäst och eventuellt socker i kärlet kommer jäsningen i gång redan efter några timmar.

7. Jäsningen pågår i allt från två veckor till två månader. Ju högre temperatur i rummet, desto snabbare är jäsningsprocessen.

8. En del jäser sin cider i 10 till 15 grader. Om du inte har sval källare, kan du inleda i badrummet.

9. Så länge vattenlåset bubblar pågår jäsningsprocessen. Under den här tiden förvandlas sockret till alkohol. Med en hydrometer mäts socker- och alkoholhalten.

Buteljering

1. Efter att jäsningen är färdig är det bra att hälla över cidern på ett nytt lufttätt kärl. Där får den fortsätta mogna upp till flera månader. Under tiden utvecklas smaken. Cidern blir även klarare.

2. I fall tålamodet redan trutit går det att tappa cidern direkt på flaska, men låt den ändå stå i någon månad.

3. Använda läskflaskor i plast fungerar som behållare, men glasflaskor är betydligt stiligare. Återanvända ölflaskor fungerar perfekt. Till dem behöver du förstås kapsyler och en kapsylmaskin.

4. Tillsätt en tesked socker per flaska för att få mera kolsyra. Se till att flaskorna håller trycket.

5. Förvara i ett svalt och mörkt rum.

6. Välj ett festligt tillfälle eller korka flaskan och njut av solnedgången på balkongen.

Tips –Val av äpplen

1. Allt börjar med val av äpple. Cider görs sällan på endast en äppelsort. För att uppnå en perfekt och fyllig smak gäller det att balansera mellan äpplen som är syrliga, söta och beska.

2. Söta äpplen ger en högre alkoholhalt. Beska äpplen är rika på tanniner, precis som en del vindruvor i rödvin. Även äpplen som inte är goda att äta kan fungera utmärkt som cideräpplen. Vinteräpplen håller länge och mognar ännu efter att du plockat dem.

3. Du behöver inte vara kräsen när du plockar äpplen till din cider. Alla äpplen du själv skulle äta går att musta. Frukt från marken och brunfläckiga fungerar, så länge de inte är smutsiga eller ruttna.

Dela det här receptet med dina vänner!