Frasiga korgar till desserter
Publicerat:
2022-03-09Tillagningstid:
Frasiga korgar till desserter gör du enkelt av vårrulledeg. Goda att fylla med glass eller grädde och bär eller frukt.
Ingredienser
6portioner
- 6stark vårrulledeg (ca 20x20cm)
- 2msksmält smör
- 2mskströsocker
Mandelfyllning till 6 korgar
- 3dlvispgrädde
- 125gfinriven mandelmassa
- 25grostade mandelspån
- bitar av apelsiner eller bär av olika slag
Glass med 6 korgar
- ½literglass, t ex punsch-russin-, vanilj- eller valnötsglass
Chokladsås
- 1dlvatten
- 1dlkakao
- 1 ½dlmuscovadosocker eller 1 dl strösocker (100 g)
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200°.
- Tina vårrulledegen i förpackningen.
- Smält smöret och pensla 6 cocotteformar med smör. Lossa arken och lägg ett ark i varje form.
- Pensla med smör och strö på socker.
- Grädda på plåt mitt i ugnen 8–10 minuter tills de får fin färg. Låt svalna och lossa försiktigt.
Mandelfyllning
- Vispa grädden och blanda med mandelmassa.
- Fördela i formarna och garnera med mandelspån och bitar av skivade apelsiner eller bär. Servera.
Chokladsås
- Vispa samman vatten, kakao och socker i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda 3–5 minuter tills såsen börjar tjockna. Låt svalna.
Glassfyllning
- Fördela glassen i skålarna. Ringla på lite chokladsås och servera.
Tips!
Plasta in överbliven deg mycket väl och frys in på nytt. Det är viktigt att degen inte torkar.