Frisk sallad med räkor, nötter och melon

Frisk sallad med nötter och räkor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kollisionen mellan havsfriska salta räkor, mjuksöt melon och knapriga nötter är oväntad och härlig. Koriander och vitlök fullbordar harmonin. OBS – melonen är skuren med skalet kvar, det ska inte ätas.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    räkor med skal, ca 200 g skalade
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • en liten näve korianderblad
  • 2-3msk
    rapsolja
  • 1msk
    sesamolja
  • 1-2msk
    pressad saft av lime eller citron
  • några korn salt
  • 1st
    melon (cantaloup, galia eller honungsmelon)
  • 100g
    salta jord-eller cashewnötter

Servering

  • lite rapsolja
  • nymalen svartpeppar
  • ev rostat bröd

Så lagar du

1. Skala räkorna, finhacka vitlöken och grovhacka koriandern. Blanda allt med rapsolja, sesamolja och limesaft, smaka av med lite salt. Låt stå och dra en stund.

2. Dela melonen i kvartar och kärna ur. Skär tunna skivor med osthyvel eller mandolin och arrangera på fyra tallrikar. Ringla lite olja över. Fördela räksallad och nötter över, avsluta med nymalen svartpeppar.

Dryckestips

2015 Crudo Catarratto Zibbio Organic, Italien
Nr 4993, 79 kr, ekovin

2014 Jean Biecher Pinot Gris, Frankrike
Nr 81401, 99 kr, ekovin

Alkoholfritt:
2015 Jacob’s Creek Unvined Riesling, Australien
Nr 1935, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!