Frisk sallad med räkor, nötter och melon
Publicerat:
2016-07-11Tillagningstid:
Kollisionen mellan havsfriska salta räkor, mjuksöt melon och knapriga nötter är oväntad och härlig. Koriander och vitlök fullbordar harmonin. OBS – melonen är skuren med skalet kvar, det ska inte ätas.
Ingredienser
4portioner
- 500gräkor med skal, ca 200 g skalade
- 1-2stvitlöksklyftor
- en liten näve korianderblad
- 2-3mskrapsolja
- 1msksesamolja
- 1-2mskpressad saft av lime eller citron
- några korn salt
- 1stmelon (cantaloup, galia eller honungsmelon)
- 100gsalta jord-eller cashewnötter
Servering
- lite rapsolja
- nymalen svartpeppar
- ev rostat bröd
Så lagar du
1. Skala räkorna, finhacka vitlöken och grovhacka koriandern. Blanda allt med rapsolja, sesamolja och limesaft, smaka av med lite salt. Låt stå och dra en stund.
2. Dela melonen i kvartar och kärna ur. Skär tunna skivor med osthyvel eller mandolin och arrangera på fyra tallrikar. Ringla lite olja över. Fördela räksallad och nötter över, avsluta med nymalen svartpeppar.
Dryckestips
2015 Crudo Catarratto Zibbio Organic, Italien
Nr 4993, 79 kr, ekovin
2014 Jean Biecher Pinot Gris, Frankrike
Nr 81401, 99 kr, ekovin
Alkoholfritt:
2015 Jacob’s Creek Unvined Riesling, Australien
Nr 1935, 59 kr