Friterad banan med mojosås

Friterad banan med mojosås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kallas även för ”tostones”.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    matbananer
  • salt
  • olja till fritering

Mojosås, ca 2,5 dl

  • 1
    röd paprika, delade i tärningar
  • 3
    tomater
  • 2
    skalade vitlöksklyftor
  • ½
    urkärnad pepparfrukt
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1msk
    citronsaft
  • 3msk
    olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Så lagar du

1. Skala matbananen. Det kan vara rätt klurigt om bananen är omogen. Om du inte lyckas att dra av skalet så kan du skära av skalet med kniv. Behåll så mycket av bananen som du kan. Skiva sen bananen i 1,5–2 cm tjocka skivor. Salta lätt. 

2. Koka bananen på vanligt sätt som du gör med potatis. Det tar ca 10 minuter.

3. Värm upp en fritös på medelvärme och se till att oljan är ordentligt uppvärmd innan du lägger i bananskivorna. Det ska fräsa till lite när du lägger i bananerna. 

4. Fritera tills bananerna är gyllengula. Ta sedan upp bananerna och lägg på ett papper. Tryck till med baksidan av en sked, träslev eller liknande så bananerna plattas till. Stek sedan en gång till i olja så att de blir krispiga.

5. Lägg på papper och salta lite mer. Servera med mojosås.

Mojosås

1. Blanda alla ingredienserna i en glasmixer eller i en matberedare. Mixa såsen slät i ca 1 minut. Smaka av med salt och peppar. 

2. Gör gärna såsen en dag före servering för att all smak ska komma fram. Häll upp i en liten skål och servera med valfritt tillbehör. 

Dela det här receptet med dina vänner!