Friterad kronärtskocka med örtdipp

Friterad kronärtskocka med örtdip.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fritera hela kronärtskockor. Riv av och njut den köttiga delen av bladet tillsammans med en underbar örtdip och gläd dig åt att hitta själva hjärtat längst in i grönsaken.

Ingredienser

4portioner

Kronärtskocka

  • 2
    kronärtskockor
  • 1
    citron
  • matolja

Örtdipp

  • 1dl
    gräddfil
  • 1dl
    majonnäs
  • 1dl
    yoghurt, naturell
  • 1msk
    dijonsenap
  • 2msk
    kruspersilja
  • 1msk
    saltad kapris, finhackad
  • ½msk
    salvia, finhackad
  • ½
    citron, saften

Så lagar du

Kronärtskocka

1. Lägg ett snitt vid stjälken och bryt av den så att alla trådarna dras med.

2. Skär av de översta, spetsiga bladen och banka kronärtskockan med en kavel.

3. Fyll en kastrull med matolja som tål hög temperatur. Det bör åtminstone fylla 5 centimeter upp. Värm till 130 grader och fritera kronärtskockorna tills de är möra.

4. Låt kronärtskockorna rinna av och svalna lite. Tryck sedan på dem så att bladen breder ut sig. Pressa över lite citronsaft.

Örtdipp

1. Rör ihop yoghurt, gräddfil, majonnäs och dijonsenap.

2. Tillsätt finhackad persilja, salvia och kapris. Smaka av med citron om du vill ha mer syra.

Tips

Tillagad kronärtskocka håller flera dagar i kylskåp. Blir hjärtat över kan du använda det till sallader, i wok eller på pizza. Experimentera gärna med olika örter i dippen om du vill ha variation.

Dela det här receptet med dina vänner!