Friterad kronärtskocka med örtdipp
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-06-10Tillagningstid:
Fritera hela kronärtskockor. Riv av och njut den köttiga delen av bladet tillsammans med en underbar örtdip och gläd dig åt att hitta själva hjärtat längst in i grönsaken.
Ingredienser
4 portioner
Kronärtskocka
- 2kronärtskockor
- 1citron
- matolja
Örtdipp
- 1 dlgräddfil
- 1 dlmajonnäs
- 1 dlyoghurt, naturell
- 1 mskdijonsenap
- 2 mskkruspersilja
- 1 msksaltad kapris, finhackad
- ½ msksalvia, finhackad
- ½citron, saften
Så lagar du
Kronärtskocka
1. Lägg ett snitt vid stjälken och bryt av den så att alla trådarna dras med.
2. Skär av de översta, spetsiga bladen och banka kronärtskockan med en kavel.
3. Fyll en kastrull med matolja som tål hög temperatur. Det bör åtminstone fylla 5 centimeter upp. Värm till 130 grader och fritera kronärtskockorna tills de är möra.
4. Låt kronärtskockorna rinna av och svalna lite. Tryck sedan på dem så att bladen breder ut sig. Pressa över lite citronsaft.
Örtdipp
1. Rör ihop yoghurt, gräddfil, majonnäs och dijonsenap.
2. Tillsätt finhackad persilja, salvia och kapris. Smaka av med citron om du vill ha mer syra.
Tips
Tillagad kronärtskocka håller flera dagar i kylskåp. Blir hjärtat över kan du använda det till sallader, i wok eller på pizza. Experimentera gärna med olika örter i dippen om du vill ha variation.