Friterad tonfisk med böngroddssallad och sesamsås

Friterad tonfisk med böngroddssallad och sesamsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

En fräsch och lite lyxig rätt med tonfisk, krispig asiatisk sallad och krämig sesamsås.

Ingredienser

4portioner

  • 1bit(ar)
    tonfisk, ca 600 g
  • salt
  • vetemjöl
  • 1
    stort ägg
  • 1dl
    panko
  • ca 1liter
    olja till fritering, t ex rapsolja

Sesamsås

  • 1
    ägg
  • 1msk
    pressad lime
  • 3msk
    neutral olja
  • 1msk
    sesamolja
  • 2msk
    sesamfrön, gärna ljusa och svarta
  • ½tsk
    salt

Böngroddssallad

  • ca 200g
    färska böngroddar
  • 2
    morötter
  • 3
    salladslökar
  • 1
    röd spansk pepparfrukt
  • 1-1 ½dl
    jordnötter
  • 1kruk(or)
    koriander

Dressing

  • 1msk
    pressad lime
  • 1msk
    fisksås
  • 2tsk
    strösocker
  • 2tsk
    färsk ingefära, finriven

Så lagar du

1. Skär tonfiskbiten i fyra bitar på längden. Salta dem runt om.

2. Vänd dem först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd.

3. Sesamsås: Koka upp vatten och lägg ner ägget. Koka upp igen och låt ägget koka 3 minuter. Ta upp det och spola det i kallt vatten. Gröp ur ägget i en mixerskål. Tillsätt lime och sedan oljan droppvis samtidigt som du kör med mixerstav. Tillsätt sesamfröna och smaka av med salt.

4. Böngroddssallad: Lägg böngroddarna i en skål. Skala morötterna och skär sedan långa strimlor med skalaren direkt i skålen. Ansa och skiva salladslöken tunt. Skiva pepparfrukten. Om du inte gillar hetta ta bort kärnor och mellanväggar där det mesta av styrkan sitter.

5. Blanda ner salladslök och chili i skålen med böngroddarna. Krossa jordnötterna med knivbladet och blanda ner dem i salladen.

6. Vispa samman dressingen och blanda ner den i salladen. Hacka koriandern och tillsätt den, men spara några blad till garnering.

7. Hetta upp olja till 185 grader. Fritera fiskbitarna några i taget i 1–2 minuter tills paneringen får fin färg. Obs: Lägg inte ner för många bitar i taget så att oljan kyls av. Friteringen ska gå snabbt så att tonfisken har röd kärna.

8. Servera tonfisken nyfriterad med salladen och såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!