Friterade oliver

En rektangel tallrik med friterade oliver i Lisas hand.

Publicerat:

Tillagningstid:

Salt, friterat och hett. Kanske de tre bästa egenskaperna på något som man ska snacksa på i väntan på maten. Det är just det som gör friterade oliver till kanske världens godaste drinktilltugg. Kompromissa inte när det gäller olivernas kvalitet, men när det gäller fyllningen går det så klart precis lika bra med chili, pimenton eller citron. Och sardeller, förstås!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • ½dl
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • 1dl
    ströbröd, gärna hemgjort
  • ½dl
    parmesan, finriven
  • rikligt med frityrolja
  • 200g
    fyllda gröna oliver

Så lagar du

1. Blanda ströbröd och parmesan i en djup skål.

2. Häll mjölet i en annan skål och vispa försiktigt upp ägget med en gaffel i en tredje skål.

3. ​Värm upp frityrolja till cirka 180 grader i en kastrull med höga kanter. Ha kastrullocket i närheten, om oljan skulle fatta eld, lägg genast locket på kastrullen och stäng av plattan och ha inte köksfläkten igång.

4. Använd kökstermometer för att kontrollera temperaturen. Lägg alternativt i en liten bit vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt på en dryg minut är temperaturen rätt.

​5. Doppa oliverna i mjöl, i ägg och slutligen i ströbrödet.

6. Fritera 6–8 oliver åt gången tills de är gyllenbruna.

7. Låt svalna lite på dubbelt hushållspapper.

8. Servera oliverna rumstempererade, gärna med extra riven parmesan på toppen

Dela det här receptet med dina vänner!