Friterade piroger med syrlig äppeldipp

Friterade piroger.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa. Receptet ger 12 piroger.

Ingredienser

6portioner

Bröddeg

  • 350g
    surdegsbröd, gammalt och torrt
  • vatten till blötläggning
  • 2msk
    kallpressad solrosolja, ekologisk
  • 1½-3dl
    stenmalet vetemjöl, ekologiskt
  • ägg till pensling

Fyllning

  • 2
    lammkorvar
  • 2dl
    riven ost, smakrik
  • 1
    gul lök
  • 2dl
    stekt svamp
  • 1
    rotselleri, tärnad
  • salt och svartpeppar

Äppeldipp

  • 2
    äpplen
  • 1dl
    äppelmust
  • 1-2msk
    äppelcidervinäger
  • 3msk
    kallpressad olivolja, ekologisk
  • 1msk
    olivolja
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Bröddegen

1. Blötlägg brödet hastigt.

2. Mixa finfördelat bröd, tillsätt mjöl, lite åt gången, och olja till en fast pastadeg. Mängden mjöl varierar beroende på hur mycket vatten brödet dragit i sig.

3. Låt vila kallt ca 1 timme.

4. Kavla ut 2 tunna flak med hjälp av mjöl.

5. Klicka ut fyllningen på ett flak.

6. Pensla med ägg runt kanterna och mellan fyllningen, och lägg över det andra flaket.

7. Tryck till och skär emellan.

8. Frys direkt eller fritera direkt.

9. För fritering, värm oljan till 170-180 grader och fritera ca 3-4 minuter tills gyllene och frasiga.

Fyllning

1. Smält finhackad lök i lite smör under lock.

2. Tillsätt svamp, fräs till vätskan försvunnit och hacka grovt.

3. Dra skinnet av lammkorven och finfördela innanmätet.

4. Tärna rotselleri och koka i lättsaltat vatten tills mjuk.

5. Blanda lamm, svamp och avsvalnad selleri med ost och smaka av.

Äppeldipp

1. Tärna äpple med skal och ånga hastigt i kastrull under lock med lite äppelmust.

2. Mixa med äppelcidervinäger, solrosolja och olivolja.

3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!