Friterade surströmmingsbollar

Friterade surströmmingsbollar.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Ett av mina mer vågade surströmmingsrecept. Försök att lägga surströmmingen i mitten av bollen, ungefär som du gör med fläsket när du gör palt eller kroppkakor. Detta för att du ska kunna behålla den så kall som möjligt så att bara potatisen blir varm. Funkar även med sill eller ansjovis.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    surströmmingsfiléer, urtagna och rensade
  • 300g
    mandelpotatis, kokt och skalad
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 2st
    äggula
  • ½dl
    Västerbottensost eller annan hårdost, riven
  • salt och peppar (tänk på att osten och surströmmingen är salt)
  • 1liter
    frityrolja
  • gräddfil och gräslök, till servering

Panering

  • 1dl
    majsmjöl
  • 2st
    ägg
  • 2msk
    mjölk
  • 2dl
    panko

Så lagar du

1. Mosa ihop äggulan, majsstärkelsen och den kokta potatisen. Blanda ner osten, salt och peppar.

2. Forma små bollar och gör ett hål i som du sedan fyller med surströmmingen. Vik igen och rulla dem runda.

3. Vänd bollarna i i majsmjölet, vispa upp ägget och mjölken och lägg i bollarna. Rulla dom sedan i panko och låt dem vila i några minuter.

4. Hetta upp frityroljan till ca 170180 grader och fritera bollarna i några minuter.

5. Servera med gräddfil och hackad gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!