Ingredienser
4portioner
- 1stgurka
- 300gvermicelli ( tunna nudlar av ris, bönor eller potatisstärkelse)
- 2stsalladslökar
- 20korn sichuanpeppar
- 1tskwasabipulver
- 1stchilifrukt
- 0,5 dlmörk, osötad risvinäger
- 0,5 dlmatolja
- 1tsksalt
- 1tsksocker
- 1krmnatriumglutamat (kan uteslutas)
Så lagar du
Koka upp vatten och dra kastrullen från plattan. Lägg i nudlarna och låt den svälla ett par minuter. Skölj med kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag.
Krossa gurkan med ett hårt föremål, exempelvis en mortelstöt. Skär gurkan i grova strimlor.
Strimla salladslöken och chili. (Fru Cheng skär hela chilin i strimlor, med frö, mellanväggar och allt.)
Lägg risnudlarna, gurka, i en skål och pudra med wasabipulver. Rör ihop. Lägg chilibitarna ovanpå.
Hetta upp oljan i en wok eller kastrull. Låt sichuanpepparkornen fräsa en minut. Sila bort kornen och smaksätt salladen med oljan. (Fru Chen häller även i kornen, men dessa petar hon bort när hon äter).
Häll den heta oljan så att den kommer i kontakt med chilin och frigör dess smaker på väg ner i anrättningen.
Tillsätt vinäger, socker, salt och glutamat. Rör om och servera.
Fredrik om receptet:
Det här är en rätt för den som inte rädd för nya, annorlunda smakupplever.
Man ska inte bli förvånad om barnen lämnar det mesta på tallriken. Passar bäst
som en del av en större måltid. Nivån på hettan väljer du själv genom
doseringen av chili, wasabi och sichuanpeppar.Wasabiolja och den sura durravinägern går inte att få tag på i Sverige. Det
närmsta vi kommer är wasabipulver och en mörk osötad risvinäger (och den är
ganska sur den också).
Fru Cheng använder också den kontroversiella ingrediensen glutamat som smakförstärkare