Frukt- och nötbröd
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
20portioner
- 250gtorkad frukt
- 2dlvatten
- 100gnötter
- 50gjäst
- 5 1/2dlljummet vatten
- 1påse(ar)grovbrödsmix
- ev. lite vetemjöl
Så lagar du
1. Skär bort det hårda stjälkfästet på fikonen. Skär större frukter i mindre bitar. Lägg frukten i en skål och häll över kokande vatten. Täck med plastfolie och låt stå över natten eller längre.
2. Hacka nötterna ganska grovt.
3. Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt frukten, nötterna och det mesta av mjölmixen. Arbeta tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjölmix och om det inte räcker tillsätt lite av vanligt vetemjöl.
5. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
6. Häll upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Platta till en jämn kaka som täcker långpannan. Olja gärna händerna så fastnar inte degen. Skär rutor med oljad kniv. Låt jästa ytterligare ca 25 min.
7. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 20-25 min.