Frukt- och nötbröd

Frukt- och nötbröd

Publicerat:

Ingredienser

20portioner

  • 250g
    torkad frukt
  • 2dl
    vatten
  • 100g
    nötter
  • 50g
    jäst
  • 5 1/2dl
    ljummet vatten
  • 1påse(ar)
    grovbrödsmix
  • ev. lite vetemjöl

Så lagar du

1. Skär bort det hårda stjälkfästet på fikonen. Skär större frukter i mindre bitar. Lägg frukten i en skål och häll över kokande vatten. Täck med plastfolie och låt stå över natten eller längre.

2. Hacka nötterna ganska grovt.

3. Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills den löst sig.

4. Tillsätt frukten, nötterna och det mesta av mjölmixen. Arbeta tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjölmix och om det inte räcker tillsätt lite av vanligt vetemjöl.

5. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6. Häll upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Platta till en jämn kaka som täcker långpannan. Olja gärna händerna så fastnar inte degen. Skär rutor med oljad kniv. Låt jästa ytterligare ca 25 min.

7. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 20-25 min.

Dela det här receptet med dina vänner!