Fruktig smulpaj med raw vaniljsås
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-01-25Tillagningstid:
Det här är en riktig ”ta vad du har”-paj där man kan blanda stenfrukter och bär i säsong eller som man har till hands hejvilt! Till pajen serveras världens kanske enklaste vaniljsås.
Ingredienser
4–6 portioner
Smuldeg
- 2 dlhavregryn
- 2 dlhavremjöl
- 1 ½ dlvalnötter
- 1 dlhonung
- ¾ dlrapsolja
- 1 tskkardemumma
- 1 tskflingsalt
Fruktfyllning
- 3äpplen
- 2päron
- 2 tskkanel
- 2 mskhonung
- 5 dlbjörnbär
- 1 mskrapsolja
Raw vaniljsås
- 3 dlcashewnötter
- 3 dlvatten eller till önskad konsistens
- 1 tskvaniljpulver
- 4dadlar
Så lagar du
Paj
1. Kärna ur äpple och päron och skär i bitar. Hetta upp olja i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs äppel- och päronbitarna tills de börjar mjukna. Tillsätt honung och kanel och fräs ytterligare ett par minuter.
2. Blanda samman samtliga ingredienser till smuldegen utom saltet i en skål.
3. Toppa den stekta frukten med björnbären och smuldegen och avsluta med att strö flingsalt över. Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
Raw vaniljsås
1. Blötlägg cashewnötterna i vattnet i minst fem timmar, tillsätt vaniljpulver och urkärnade dadlar. Mixa till en slät sås.