Fruktig smulpaj med raw vaniljsås

Äppelsmulpaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är en riktig ”ta vad du har”-paj där man kan blanda stenfrukter och bär i säsong eller som man har till hands hejvilt! Till pajen serveras världens kanske enklaste vaniljsås.

Ingredienser

4 - 6portioner

Smuldeg

  • 2dl
    havregryn
  • 2dl
    havremjöl
  • 1 ½ dl
    valnötter
  • 1dl
    honung
  • ¾dl
    rapsolja
  • 1tsk
    kardemumma
  • 1tsk
    flingsalt

Fruktfyllning

  • 3
    äpplen
  • 2
    päron
  • 2tsk
    kanel
  • 2msk
    honung
  • 5dl
    björnbär
  • 1msk
    rapsolja

Raw vaniljsås

  • 3dl
    cashewnötter
  • 3dl
    vatten eller till önskad konsistens
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 4
    dadlar

Så lagar du

Paj

1. Kärna ur äpple och päron och skär i bitar. Hetta upp olja i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs äppel- och päronbitarna tills de börjar mjukna. Tillsätt honung och kanel och fräs ytterligare ett par minuter.

2. Blanda samman samtliga ingredienser till smuldegen utom saltet i en skål.

3. Toppa den stekta frukten med björnbären och smuldegen och avsluta med att strö flingsalt över. Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.

Raw vaniljsås

1. Blötlägg cashewnötterna i vattnet i minst fem timmar, tillsätt vaniljpulver och urkärnade dadlar. Mixa till en slät sås.

Dela det här receptet med dina vänner!