Frusen chokladmousse med crunch och apelsin

Frusen chokladmousse med crunch och apelsin

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här underbara chokladdesserten kommer från en fin Stockholmskrog, här i en smula förenklad tappning. Säsongens härliga apelsiner blir bra tillbehör.

Ingredienser

4portioner

Chokladmousse

  • 150g
    choklad, 70%
  • 2st
    ägg
  • 50g
    socker (eller ½ dl)
  • 1st
    gelatinblad
  • 2msk
    starkt kaffe
  • 1krm
    salt
  • 3dl
    vispgrädde

Crunch

  • 100g
    vit choklad
  • 2msk
    kakao

Servering

  • 2st
    stora apelsiner

Så lagar du

1. Smält chokladen i vattenbad. Vispa ägg och socker poröst. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm kaffet i en liten kastrull, lägg ner gelatinbladet och låt smälta.

2. Blanda först ner kaffe/gelatin i äggvispet, sedan den smälta chokladen och salt.

3. Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör försiktigt ner den i smeten så att fortfarande är luftig. Klä en form ca 25 x 30 cm med plastfolie. Häll i smeten, låt stå i kyl 1–2 timmar och ställ den sedan i frysen tills den är ordentligt frusen, gärna över natten.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka den vita chokladen ganska fint, lägg på bakpapperklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen cirka 3-4 min, passa så det inte bränns. Blanda runt chokladen ordentligt och rosta 2-3 min till. Låt kallna och smula chokladen fint tillsammans med kakaon.

5. Servering: Skär eller bryt den frysta chokladmoussen i tolv bitar. Fördela på fyra tallrikar och låt tina i cirka 10 minuter. Skala och skär ut filéer ur apelsinerna och lägg upp snyggt. Strö rostad choklad över och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!