Fudge med whiskey

Fudge.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kristalliserad fudge med rökig whiskey. Den intensiva karamellen bara smälter i munnen.

Ingredienser

  • 397g
    kondenserad mjölk
  • 125g
    saltat smör
  • 375g
    fet mjölk
  • 1kg
    socker
  • 2msk
    whiskey

Så lagar du

1. Smält smöret i en kastrull tills det täcker botten och tillsätt mjölk och socker.

2. Koka upp och rör lite då och då. Dock inte för mycket.

3. Låt koka våldsamt i ungefär 10 minuter och skruva sedan ned värmen så det precis bubblar och låt koka vidare i fem minuter. Skruva därefter ner temperaturen ytterligare.

4. Rör ordentligt och tillsätt kondenserad mjölk. Rör konstant för att det inte ska bränna fast på botten i kastrullen.  

5. Skruva upp värmen igen och låt koka i ca 10 minuter. Skruva därefter ned värmen och låt sjuda i 20-30 minuter medan du rör i det var femte minut.

6. När röran tjocknat och har en gyllene karamellfärg ska du "vispa den" med bakvispar tills den ändrar konsistens från mjuk karamell till en mer grynig massa. Smaka dig fram till den rätta konsistensen. Medan du rör tillsätter du whiskeyn.

7. Klä en liten bakplåt (ca 22x32 cm) med bakplåtspapper.

8. Häll hela röran från grytan över till plåten och låt stå i rumstemperatur i 15-20 minuter.

9. När den har satt sig ska du kunna skära en skåra i den utan att massan klibbas samman igen.

10. Skär ut små tärningar på ca 1,5x1,5 cm.

11. Låt tärningarna svalna ytterligare innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!