Sabzipolo ba Mahi (fylld ugnsbakad fisk)

Fylld ugnsbakad fisk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Många traditionella fiskrätter kommer från södra Iran där närheten till flod och hav gör att tillgången på råvaror är stor. Syrlig tamarind och het chili är vanligt i fisk- och skaldjursrätter som den populära Sabzipolo ba Mahi.

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 1–1,2 kg
    hel urtagen lax
  • efter smak
    peppar, salt
  • ½
    citron
  • 2-3st
    gula lökar
  • 2dl
    hackad färsk koriander
  • 2tsk
    malen bockhornsklöver
  • 2tsk
    madrascurry
  • 3msk
    tamarindpasta
  • 1dl
    ljummet vatten
  • 3-4msk
    berberisbär, blötlagda

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra i buken på fisken och pressa i citronsaft.

2. Hacka löken och stek på medelvärme. Blanda ned hackad koriander och kryddorna.

3. Rör ut tamarind i lite vatten och blanda ned med lök, koriander och kryddor.

4. Blanda i de avrunna berberisbären. Fyll fiskens buk med blandningen och stäng ev. med tandpetare.

5. Pensla fisken med olja, lägg på ett ugnsfast fat och stek mitt i ugnen ca 40–50 minuter tills fisken är genomstekt (stektiden beror på fiskens storlek).

Servera gärna med ris, som kokats med gurkmeja och mycket färsk hackad dill.

Tips: Bockhornsklöver är en gammal kulturväxt som anses vara bra för bl.a. matsmältningen och ingår i många curryblandningar. Fräs bockhornsklöver i lite olja och känn på doften hur kryddan ”väcks till liv.” Kan t.ex. snabbfräsas och blandas ner i yoghurt som kryddas med salt och peppar och serveras som sås till grillspett.

Bereberisbär är vanliga i all matlagning i Iran, främst i risrätter. De är C-vitaminrika och smakar ungefär som sura lingon eller tranbär. På svenska kallas berberis också surtorn.

Tamarindpasta kommer från den tropiska tamarindfrukten och är vanlig i bl.a. Indien. Tamarind köps som en pasta, som rörs ut i lite varmt vatten och används för att ge rätter söt-syrlig och frisk smak.

Dela det här receptet med dina vänner!