Äpple- och mandelgalette med vaniljkräm

En pajbit med äppel och plomma på och vaniljkräm i en tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Leila Lindholms läckra galette med äpple, plommon och mandelkräm serveras med vaniljsås och kärlek.

Ingredienser

6portioner

Pâte Sucrée -pajdeg

  • 100g
    kallt smör
  • dl
    vetemjöl
  • 1 knivsudd
    bakpulver
  • dl
    strösocker
  • 1
    ägg, ekologiskt

Mandelkräm

  • 250g
    mandelmassa
  • 50g
    smör
  • 1
    ägg, ekologiskt
  • ½dl
    vetemjöl
  • 2msk
    mörk rom, kan uteslutas
  • 1
    bittermandel, riven

Fyllning

  • 6-8
    plommon och äpplen
  • 50g
    kallt smör
  • 3msk
    råsocker
  • 1msk
    kanel, malen

Pensling

  • 1
    ägg, ekologiskt
  • 2msk
    råsocker

Vaniljkräm

  • ½
    vaniljstång
  • 3
    äggulor, ekologiska
  • ½dl
    strösocker
  • 3dl
    vispgrädde

Så lagar du

1. Nyp samman kallt smör, mjöl, bakpulver och strösocker.

2. Tillsätt ägget och knåda så att degen precis går ihop.

3. Plasta in degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper eller på en värmetålig silikonmatta.

6. Vik upp kanten på degen med cirka 2 cm.

7. Riv mandelmassan och smält smöret.

8. Rör samman med ägg, mjöl och rom (om du vill) tills krämen är helt slät.

9. Bred mandelkrämen över pajdegen.

10. Dela, kärna ur och skiva plommon och äpplen och fördela dem över pajen.

11. Strö över hyvlat smör, råsocker och kanel.

12. Pensla kanten på degen och strö över råsocker (det blir en knaprig och snygg kant då).

13. Grädda galetten i mitten av ugnen cirka 50 minuter.

Vaniljkräm

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.

3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Dela det här receptet med dina vänner!