Galette med tillbehör

Galette med tillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 150g
    helt bovete
  • ½liter
    vatten
  • 150g
    helt dinkel
  • ½liter
    vatten
  • ½tsk
    timjan
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1tsk
    havssalt
  • 0,55liter
    vatten

Röd linspuré med dijonsenap

  • 1dl
    röda linser
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    olivolja
  • 1tsk
    havssalt
  • svartpeppar

Ramslökspesto

  • 1knippa(or)
    ramslök (vårlöksblast)
  • 1msk
    olivolja
  • 1dl
    valnötter
  • skalet från ½ citron
  • 1dl
    olivolja
  • 1tsk
    havssalt

Rödbetsslaw med majo

  • 2
    rödbetor, skrubbade
  • ½tsk
    havssalt
  • 1dl
    sojamjölk
  • 2dl
    matolja, naturell
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    havssalt
  • 1krm
    kummin

Apelsinmarinerad tofu

  • 1
    gul lök
  • 3dl
    apelsinjuice
  • 1krm
    gurkmeja
  • ½tsk
    havssalt
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 1paket
    naturell tofu, ca 200 g

Spenatsallad

  • ½påse(ar)
    bladspenat
  • 1
    morot
  • 1
    liten bit selleri

Stekta frysgrönsaker med kapriskrisp

  • 1dl
    solrosfrö
  • 1burk(ar)
    kapris
  • 1msk
    olivolja
  • ½påse(ar)
    fryst grönsaksmix
  • 1msk
    olivolja
  • ½tsk
    havssalt

Stekt grön sparris

  • 1knippa(or)
    grön sparris
  • 1msk
    kallpressad rapsolja
  • ½tsk
    havssalt

Currykål med soyayoghurt

  • ca 100g
    vitkål
  • 1tsk
    curry
  • 1dl
    soya yoghurt
  • ½tsk
    havssalt

Så lagar du

Galette

1. Blötlägg bovetet i vatten i en skål och lägg dinkel i vatten i en annan skål. Låt stå ute över natten eller från morgon tills du kommer hem från jobbet. Viktigt! Sila av vattnet från bovetet men spara vattnet. Skölj sedan bovetekorna i en sil under rinnande vatten i 10 sekunder. Lägg blötläggningsvattnet i en kannmixer tillsammans med bovetet.

2. Sila av vattnet från dinkelkornen, men spara inte det vattnet. Skölj i sil under rinnande vatten i 10 sekunder. Lägg i samma kannmixer som bovetet.

3. Tillsätt timjan, vitlök och havssalt. Tillsätt hälften av 0,55 liter i kannmixern och mixa smeten på högsta hastighet i 1 minut. Tillsätt sedan resten av vattnet under långsammaste hastigheten tills smeten har en pannkakskonsistens. (mängden vatten avgörs vilken typ av dinkelkorn, de skiljer sig något).

4. Provstek en galette i matolja. Justera eventuellt med havssalt och mer vatten. Du kan steka smeten i olika storlekar, antingen steka plättar eller stora galetter beroende på vad du vill göra. Detta kan göras dagen innan de ska ätas, eller ett par timmar innan. Lägg de då mellan två tallrikar.

Röd linspuré med dijonsenap

Koka upp linserna i 1 liter vatten. Slå av vattnet och spola linserna i kallt vatten. Koka linserna i nytt osaltat vatten i 10 minuter eller tills linserna är helt sönderkokta. Sila av vattnet så gott det går. Lägg tillbaka i kastrull och vispa sönder linserna. Smaksätt med senap, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Ramslökspesto

Skölj ramslöken i vatten och skaka av vattnet. Skär i stora bitar. Värm upp en stekpanna på hög värme. Tillsätt olivoljan och stek löken i max 30 sekunder. Lägg i en skål, gärna hög och smal. Tillsätt resten av ingredienserna. Stavmixa ihop peston till önskad konsistens. Smaksätt med ev mer havssalt.

Rödbetsslaw med majo

Skrubba betorna. Riv de sedan grovt på rivjärn eller med julienne-tänderna på en mandolin. Tillsätt saltet och blanda ihop med händerna. Använd diskhandskarna för att undvika bli röd om händerna. Vägg upp sojamjölk, matolja, dijonsenap, vinäger, havssalt i en smal hög skål. Sätt stavmixern i botten av skålen och pulsa ihop majonnäsen. Kram ur vätskan på betorna och blanda sedan med majonnäsen. Rosta kumminen i en torr het panna och krossa lätt. Tillsätt i salladen.

Apelsinmarinerad tofu

Skala och skiva löken, lägg i en stekpanna. Tillsätt apelsinjuice, gurkmeja, havssalt och vinäger och låt koka på medelvärme. Skär tofun i sockerbitsstorlek och lägg i pannan. Fortsätt koka ihop tofun med löken till den är simmig i konsistens. Smaksätt lite mer vinäger eller havssalt. Serveras varmt eller kallt.

Spenatsallad

Skölj spenaten och skaka av. Skiva morot och selleri på en mandolin eller tunt med en kniv. Blanda med spenaten men tillsätt inget annat.

Stekta frysgrönsaker med kapriskrisp

Stek solrosfrö och kapris i olivolja på medelstark värme i en panna. Fröna ska bli mörkbruna. Lägg på skärbrädan och hacka grovt med en kniv. Lägg undan 2 msk till garnering. Stek grönsaksmixen i en het panna i olivolja i ca 4-5 minuter och tillsätt saltet. Vänd sedan ner kapriskrispet. Toppa med de två msk kapriskrisp.

Stekt grön sparris

Bryt av den nedra bleka träiga delen av sparrisen. Värm upp en stekpanna. Stek sparrisen i max 2 minuter i rapsolja och havssalt.

Currykål med soyayoghurt

Strimla vitkålen. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Knåda gärna med händerna.

Servering

Fyll galleterna med önskad fyllning, se till att få med spenatsalladen i varje. Eller använd plättarna som soft tacos. Lägg då på önskat tillbehör och vik lätt med fingrarna när du äter dem.

Dela det här receptet med dina vänner!