Galette med tillbehör
Publicerat:
2017-05-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 150ghelt bovete
- ½litervatten
- 150ghelt dinkel
- ½litervatten
- ½tsktimjan
- 1vitlöksklyfta
- 1tskhavssalt
- 0,55litervatten
Röd linspuré med dijonsenap
- 1dlröda linser
- 1mskdijonsenap
- 1mskolivolja
- 1tskhavssalt
- svartpeppar
Ramslökspesto
- 1knippa(or)ramslök (vårlöksblast)
- 1mskolivolja
- 1dlvalnötter
- skalet från ½ citron
- 1dlolivolja
- 1tskhavssalt
Rödbetsslaw med majo
- 2rödbetor, skrubbade
- ½tskhavssalt
- 1dlsojamjölk
- 2dlmatolja, naturell
- 1mskdijonsenap
- 1mskvitvinsvinäger
- 1tskhavssalt
- 1krmkummin
Apelsinmarinerad tofu
- 1gul lök
- 3dlapelsinjuice
- 1krmgurkmeja
- ½tskhavssalt
- 2mskvitvinsvinäger
- 1paketnaturell tofu, ca 200 g
Spenatsallad
- ½påse(ar)bladspenat
- 1morot
- 1liten bit selleri
Stekta frysgrönsaker med kapriskrisp
- 1dlsolrosfrö
- 1burk(ar)kapris
- 1mskolivolja
- ½påse(ar)fryst grönsaksmix
- 1mskolivolja
- ½tskhavssalt
Stekt grön sparris
- 1knippa(or)grön sparris
- 1mskkallpressad rapsolja
- ½tskhavssalt
Currykål med soyayoghurt
- ca 100gvitkål
- 1tskcurry
- 1dlsoya yoghurt
- ½tskhavssalt
Så lagar du
Galette
1. Blötlägg bovetet i vatten i en skål och lägg dinkel i vatten i en annan skål. Låt stå ute över natten eller från morgon tills du kommer hem från jobbet. Viktigt! Sila av vattnet från bovetet men spara vattnet. Skölj sedan bovetekorna i en sil under rinnande vatten i 10 sekunder. Lägg blötläggningsvattnet i en kannmixer tillsammans med bovetet.
2. Sila av vattnet från dinkelkornen, men spara inte det vattnet. Skölj i sil under rinnande vatten i 10 sekunder. Lägg i samma kannmixer som bovetet.
3. Tillsätt timjan, vitlök och havssalt. Tillsätt hälften av 0,55 liter i kannmixern och mixa smeten på högsta hastighet i 1 minut. Tillsätt sedan resten av vattnet under långsammaste hastigheten tills smeten har en pannkakskonsistens. (mängden vatten avgörs vilken typ av dinkelkorn, de skiljer sig något).
4. Provstek en galette i matolja. Justera eventuellt med havssalt och mer vatten. Du kan steka smeten i olika storlekar, antingen steka plättar eller stora galetter beroende på vad du vill göra. Detta kan göras dagen innan de ska ätas, eller ett par timmar innan. Lägg de då mellan två tallrikar.
Röd linspuré med dijonsenap
Koka upp linserna i 1 liter vatten. Slå av vattnet och spola linserna i kallt vatten. Koka linserna i nytt osaltat vatten i 10 minuter eller tills linserna är helt sönderkokta. Sila av vattnet så gott det går. Lägg tillbaka i kastrull och vispa sönder linserna. Smaksätt med senap, olivolja, havssalt och svartpeppar.
Ramslökspesto
Skölj ramslöken i vatten och skaka av vattnet. Skär i stora bitar. Värm upp en stekpanna på hög värme. Tillsätt olivoljan och stek löken i max 30 sekunder. Lägg i en skål, gärna hög och smal. Tillsätt resten av ingredienserna. Stavmixa ihop peston till önskad konsistens. Smaksätt med ev mer havssalt.
Rödbetsslaw med majo
Skrubba betorna. Riv de sedan grovt på rivjärn eller med julienne-tänderna på en mandolin. Tillsätt saltet och blanda ihop med händerna. Använd diskhandskarna för att undvika bli röd om händerna. Vägg upp sojamjölk, matolja, dijonsenap, vinäger, havssalt i en smal hög skål. Sätt stavmixern i botten av skålen och pulsa ihop majonnäsen. Kram ur vätskan på betorna och blanda sedan med majonnäsen. Rosta kumminen i en torr het panna och krossa lätt. Tillsätt i salladen.
Apelsinmarinerad tofu
Skala och skiva löken, lägg i en stekpanna. Tillsätt apelsinjuice, gurkmeja, havssalt och vinäger och låt koka på medelvärme. Skär tofun i sockerbitsstorlek och lägg i pannan. Fortsätt koka ihop tofun med löken till den är simmig i konsistens. Smaksätt lite mer vinäger eller havssalt. Serveras varmt eller kallt.
Spenatsallad
Skölj spenaten och skaka av. Skiva morot och selleri på en mandolin eller tunt med en kniv. Blanda med spenaten men tillsätt inget annat.
Stekta frysgrönsaker med kapriskrisp
Stek solrosfrö och kapris i olivolja på medelstark värme i en panna. Fröna ska bli mörkbruna. Lägg på skärbrädan och hacka grovt med en kniv. Lägg undan 2 msk till garnering. Stek grönsaksmixen i en het panna i olivolja i ca 4-5 minuter och tillsätt saltet. Vänd sedan ner kapriskrispet. Toppa med de två msk kapriskrisp.
Stekt grön sparris
Bryt av den nedra bleka träiga delen av sparrisen. Värm upp en stekpanna. Stek sparrisen i max 2 minuter i rapsolja och havssalt.
Currykål med soyayoghurt
Strimla vitkålen. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Knåda gärna med händerna.
Servering
Fyll galleterna med önskad fyllning, se till att få med spenatsalladen i varje. Eller använd plättarna som soft tacos. Lägg då på önskat tillbehör och vik lätt med fingrarna när du äter dem.