Gåsmiddag med tillbehör

Tid:

Publicerat:

Tid:

Gåsmiddag är en klassiker bland annat i Skåne. Här serverad med rödkål och andra goda tillbehör.

Ingredienser

4 portioner

Gåsen

  • 1 st
    gås, ca 3-4 kg
  • 6 st
    äpplen
  • 2 dl
    torkade katrinplommon
  • 1 st
    apelsin
  • färsk ingefära
  • 1 kvist(ar)
    rosmarin
  • 1 kvist(ar)
    timjan
  • 1 st
    citron

Sås

  • 4-5 dl
    sky från gåsen
  • 1 msk
    flytande kycklingbuljong
  • 1 msk
    svatvinbärsgelé
  • 1 dl
    madeira
  • 1 dl
    portvin
  • 1 st
    schalottenlök
  • 2 msk
    messmör
  • 1 msk
    maizena
  • salt och peppar
  • gåsfett eller olivolja

Rödkål

  • 0,5 st
    rödkålshuvud
  • 3 dl
    vatten
  • 1,5 dl
    honung
  • 2 dl
    rödvin
  • 4 st
    hela nejlikor
  • 2 st
    kanelstänger
  • salt och peppar
  • gåsfett eller olivolja

Potatis

  • 2-4 st
    potatisar per portion
  • lite av gåsfettet
  • socker
  • salt och peppar

Så lagar du