Gateau Riche Gala

dessert på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

En av kocklegenden Tore Wretmans paradefterrätter. Om man vill gör man naturligtvis egen glass till – det höjer upplevelsen avsevärt. Rätten serverades på banketten på Årets kock 2016 till Tore Wretmans ära.

Ingredienser

4portioner

  • ½liter
    vaniljglass

Hasselnötsbottnar

  • 100g
    hasselnötter
  • ½dl
    mjöl
  • 1
    ägg
  • 3
    äggvitor
  • 2dl
    socker
  • 50g
    smält smör

Chokladsås

  • 1dl
    socker
  • 1dl
    kakao
  • 1dl
    mjölk

Så lagar du

Hasselnötsbottnar

1. Sätt ugnen på 180° och sätt in nötterna direkt i kall ugn.

2. När ugnen är varm är troligen nötterna klara, de ska dofta nötigt och ha fått lite färg. Låt svalna och gnugga bort torra skal.

3. Mal nötterna i en mandelkvarn eller med en mixer. Blanda de malda nötterna med mjöl.

4. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret. Rör ned nötmjölet.

5. Bred ut smeten i tunna rundlar, cirka 10 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.

Chokladsås

Koka upp socker, kakao och mjölk och låt det sjuda i några minuter under omrörning.

Servering

Gör en liten ”tårta” genom att lägga hasselnötsbottnar och vaniljglass i lager. Täck med chokladsås som får rinna över kanterna. Servera med detsamma.

Dela det här receptet med dina vänner!