Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Tid:

Fyra glas som är fylld av Gazpacho med en bladbasilika på varje glas och en hel gurka och citron i bakom

Tid:

Den här soppan är bara så god. Den håller några dagar i kylskåpet om satsen är för stor, men man kan faktiskt också frysa in den. Receptet finns i en kokbok som jag köpte i Spanien och som placerar den här gazpachon i Andalusien. Ett perfekt sätt att ta vara på tomater som kanske inte är helt släta och felfria. Man kan också skålla och frysa in hackade tomater för senare bruk. Receptet är inskickat av Harriet Tuominen.

Ingredienser

6 portioner

  • 1 kg
    stora tomater, mogna
  • 2 skiva(or)
    fullkornsbröd, behåll kanterna
  • 1
    grön paprika
  • ½
    gurka
  • ½
    lök
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 4 msk
    olivolja
  • 2 tsk
    salt
  • ¼-½ tsk
    malen spiskummin, efter smak
  • 5 msk
    vinäger eller citronsaft
  • ¼-½ liter
    vatten

Så lagar du