Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Fyra glas som är fylld av Gazpacho med en bladbasilika på varje glas och en hel gurka och citron i bakom

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här soppan är bara så god. Den håller några dagar i kylskåpet om satsen är för stor, men man kan faktiskt också frysa in den. Receptet finns i en kokbok som jag köpte i Spanien och som placerar den här gazpachon i Andalusien. Ett perfekt sätt att ta vara på tomater som kanske inte är helt släta och felfria. Man kan också skålla och frysa in hackade tomater för senare bruk. Receptet är inskickat av Harriet Tuominen.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    stora tomater, mogna
  • 2skiva(or)
    fullkornsbröd, behåll kanterna
  • 1
    grön paprika
  • ½
    gurka
  • ½
    lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 4msk
    olivolja
  • 2tsk
    salt
  • ¼-½tsk
    malen spiskummin, efter smak
  • 5msk
    vinäger eller citronsaft
  • ¼-½liter
    vatten

Så lagar du

1. Lägg brödet i blöt i lite vatten.

2. Skålla tomaterna - skär ett kryss på toppen och lägg några sekunder i kokande vatten så kan skalet dras av - och skär i bitar.

3. Ansa resten av grönsakerna och skär i bitar.

4. Krama ur brödet. Kör i matberedare till smågrynig konsistens.

5. Tillsätt salt, mortlad spiskummin, olja och vinäger. Kör så att allt blandas. Eventuellt behöver man köra ingredienserna i två omgångar, beroende på hur stor matberedaren är.

6. Smaka av (snåla inte med mängden spiskummin).

Tips

Den som önskar en tunnare soppa slår i vatten efter behov, men soppan är god som den är. Låt den stå kallt några timmar innan den serveras.

Som tillbehör kan man servera hackad tomat, gurka, paprika, rostade brödtärningar med mera, men soppan klarar sig också bra som den är.

Dela det här receptet med dina vänner!