Ginos tiramisu med mandlar och körsbärskompott

Ginos tiramisu.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den mest italienska efterrätten man kan tänka sig. Här från Ginos italienska frestelser.

Ingredienser

8portioner

  • dl
    starkt, svart kaffe, t ex espresso
  • 2dl
    mandellikör, t ex amaretto
  • 2dl
    vispgrädde
  • 5
    ägg, vitan och gulan uppdelad
  • 6msk
    strösocker
  • 500g
    mascarpone
  • 32
    savoiardikex

Körsbärskompott

  • 400g
    körsbär eller moreller utan kärnor
  • 75ml
    mandellikör, t ex amaretto
  • 2msk
    strösocker

Till servering

  • kakao
  • 80g
    mandelspån, rostade

Så lagar du

1. Häll kaffet i en bunke och rör ner 1 dl mandellikör.

2. Häll upp grädden i en annan bunke och vispa till mjuka toppar.

3. Lägg äggulorna och strösockret i en stor bunke och vispa till tjockt och blekt. Lägg till mascarponen och rör ihop ordentligt. Vik ner grädden och resten av amaretton försiktigt.

4. Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa med elvisp till hårda toppar.

5. Vänd ner en tredjedel av äggvitan i mascarponesmeten med en metallsked. Vik ner resten av äggvitorna i två steg.

6. Doppa kexen, ett och ett, i kaffe (inte längre än 2 sekunder) och lägg i botten av en keramisk form 20x30x7 cm. Lägg sockersidan uppåt. Täck hela botten med kex.

7. Sprid ut hälften av mascarponeblandningen ovanpå kexen med en palettkniv.

8. Lägg på ett lager kaffedoppade kex.

9. Lägg på resterande mascarponeblandning. Släta ut toppen med palettkniv.

10. Täck med plastfilm och kyl i 4 timmar. Det går bra att ha den i kylen över natten.

Körsbärskompott

1. Lägg körsbären i en liten gryta, tillsätt mandellikör och socker.

2. Koka upp och låt koka i en minut. Låt svalna.

Servering

1. Strö över rostade mandelspån och pudra med kakao.

2. Servera med körsbärskompott.

Dela det här receptet med dina vänner!