Alexandra Zazzis gjutjärnsbröd

Alexandra Zazzis gjutjärnsbröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kocken Alexandra Zazzi bjuder på sitt paradbröd vid sin önskemiddag i Go'kväll. Bryt i bitar och doppa i hennes gröna pesto!

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 9dl
    vetemjöl med hög protein halt, typ special vetemjöl eller manitoba
  • 2tsk
    salt
  • 2tsk
    torkad jäst
  • 4 ½dl
    vatten
  • 1
    gjutjärnspanna med lock, 1,5–2 l

Så lagar du

Dag 1

  1. Vänd samman mjöl, salt och jäst. Rör i vattnet så att allt blir utblandat till en kladdig deg. Strö över mjöl och lägg på lock.
  2. Ställ in i kylen 24 timmar.

Dag 2

  1. Ta ut brödet och forma det till en spänd boll genom att vika degen några gånger för att få så vis skapa en spänd yta på degen. Lägg på mjölat underlag.
  2. Efter 30 minuter, ställ in gjutjärnsgrytan med lock i ugnen och sätt ugnen på max antal grader, över/undervärme 230–300 grader. Låt stå där 30 minuter.
  3. Ta ut grytan (försiktigt – den är het) och lyft snabbt i degklumpen med mjöliga händer, utan att arbeta den.
  4. Lägg på locket och ställ in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 230 grader och låt stå i 30 minuter.
  5. Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och låt grädda i ytterligare 15–25 minuter.
  6. Kontrollera med stektermometer att brödet är 98–100 grader i mitten. Ta ut och låt svalna på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!