Glass med kväve

Susanne Jonsson lagar glass med flytande kväve.

Publicerat:

Tillagningstid:

Första gången kan det kännas lite farligt att hantera kvävet. Röken ser livsfarlig ut. Det enda man kan varna för är att spilla kvävet på fötterna. Bär man strumpor, som håller kvar kylan, kan man få lokala köldskador. Annars är det bara att njuta av resultatet. Glassen blir perfekt eftersom den fryses på bara några sekunder.

Ingredienser

6portioner

  • 1dl
    strösocker
  • 3
    ägg
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1
    mörk chokladkaka (eller valfri smaksättning)
  • liter
    flytande kväve
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    vitpeppar

Så lagar du

1. Vispa strösocker och ägg vitt och luftigt.

2. Vispa grädden.

3. Hacka chokladen.

4. Blanda äggsmet, grädde och choklad precis före frysning. Använd en plastskål.

5. Öppna kvävetermosen och häll bestämt kvävet ner i glassmeten under mycket kraftig och samtidigt jämn omrörning. Använd en ballongvisp. Glassen tjocknar mycket snabbt – det handlar om sekunder. Hantera därefter som vanlig glass vid serveringen.

Tips

Det går även att använda en vanlig glassmaskin.

Dela det här receptet med dina vänner!