Glass med varm chokladsås

Tillagningstid:

Vaniljglass med varm chokladsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna till synes ganska oglamorösa efterrätt serverades på Nobelbanketten 1966. Troligen göts glassen i en kupol av något slag och serverades med chokladsås och någon form av petit four - kanske något i den här vägen? Glass av någon form har serverats på majoriteten av alla Nobelbanketter genom åren, ofta presenterade i en glassparad under spektakulära former. Till efterrätten just detta år serverades också två sorters likör: Marie Brizard (anislikör) och Strega (saffran, vanilj, citrus och fänkålsslikör).

Ingredienser

8 portioner

Glass

  • 1 liter
    grädde
  • 1 st
    vaniljstång
  • 2 dl
    socker
  • 8 st
    råa äggulor

Chokladsås

  • 1,5 dl
    vatten
  • 50 g
    kakaopulver av god kvalitet
  • 50 g
    strösocker
  • 100 g
    mörk choklad

Knäckflarn

  • 1 dl
    flagad sötmandel – mandelspån
  • 50 g
    smör
  • 0,5 dl
    strösocker
  • 1,5 msk
    glykos (ca 50 gram)

Så lagar du