Glass och sorbet - grunderna

Publicerat:

Här hittar du allt du behöver veta om glass och sorbet. Nu är det bara att prova dig fram till just din favorit!

Ingredienser

4 portioner

Vaniljglass

  • 2,5 dl
    standardmjölk
  • 2,5 dl
    vispgrädde
  • 25 g
    honung eller glykos
  • 1
    vaniljstång
  • 120 g
    äggula (ca 6 st)
  • 125 g
    socker

Chokladglass

  • 250 g
    vispgrädde
  • 250 g
    standardmjölk
  • 20 g
    glykos eller fast honung
  • 110 g
    äggula
  • 120 g
    strösocker
  • 115 g
    finhackad mörk choklad av god kvalitet

Lättsyltade bär (till hallonglass)

  • 70 g
    hallon
  • 85 g
    strösocker
  • 20 g
    glykos eller honung
  • 60 g
    vatten

Hallonpuré (till hallonglass)

  • 300 g
    hallon
  • 50 g
    strösocker
  • 1 msk
    pressad citron

Hallonglass

  • 120 g
    äggula
  • 180 g
    strösocker
  • 200 g
    standardmjölk
  • 200 g
    vispgrädde
  • 45 g
    glykos eller fast honung
  • 1 sats(er)
    hallonpuré

Jordgubbspuré (till jordgubbsglass)

  • 250 g
    färska jordgubbar
  • 15 g
    strösocker

Jordgubbsglass

  • 120 g
    vispgrädde
  • 120 g
    standardmjölk
  • 25 g
    glykos
  • 110 g
    strösocker
  • 75 g
    äggula
  • 20 g
    pressad citronsaft
  • 180 g
    jordgubbspurésaft
  • mjölk
  • 25 g
    glykos
  • 110 g
    strösocker

Yoghurtglass

  • 1
    blad gelatin
  • 90 g
    vispgrädde
  • 40 g
    glykos eller fast honung
  • 185 g
    florsocker
  • 640 g
    matlagningsyoghurt

Chokladsorbet

  • 800 g
    vatten
  • 300 g
    råsocker (gärna ljust muscovado)
  • 80 g
    mjölk
  • 200 g
    mörk choklad av god kvalitet
  • 60 g
    kakao

Hallonpuré (till hallonsorbet)

  • 300 g
    färska hallon
  • 15 g
    strösocker

Hallonsorbet

  • 60 g
    vatten
  • 70 g
    strösocker
  • 10 g
    glykos
  • 200 g
    hallonpuré
  • 10 g
    citronsaft

Jordgubbspuré (till jordgubbssorbet)

  • 300 g
    färska jordgubbar
  • 20 g
    strösocker

Jordgubbssorbet

  • 60 g
    vatten
  • 80 g
    socker
  • 10 g
    glykos
  • 10 g
    pressad citronsaft
  • 200 g
    jordgubbspuré

Så lagar du