Glödbakad aubergine med ost- och pistagetäcke

Glödbakad aubergine med ost- och pistagetäcke.

Publicerat:

Tillagningstid:

Har du inte en aubergine så funkar detta sätt och denna topping perfekt till allt möjligt, som till exempel squash, rotselleri, kålrot, bakpotatis, pumpa, sötpotatis, tomat... ja använd fantasin. Tänk på att om du använder en rotsak så förkoka den eller baka själva rotsaken först och lägg på toppingen när den nästan är klar. Försök gärna att göra en övervärme på din eld antingen med att du lägger ett galler över eller att du bygger upp med stenar så att du kan lägga några brinnande vedklabbar över.

Ingredienser

4portioner

  • 100g
    rökt lax, skivad
  • 1
    aubergine
  • 2msk
    olivolja
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    svartpeppar
  • ½dl
    crème fraiche, till garnering
  • 4msk
    sriracha majonnäs, till garnering

Topping

  • 100g
    pistagenötter, osaltade och utan skal, eller andra nötter du gillar
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 1dl
    västerbottensost eller annan lagrad hårdost
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    smör, skirat
  • ½st
    citron, färskpressad
  • 1tsk
    salt

Så lagar du

1. Börja med att göra toppingen Mixa eller mortla pistage nötterna ordentligt, hacka koriandern, vitlöken,  och persiljan fint och blanda ner den tillsammans med det övriga ingredienserna. Mortla på eller mixa på ordentligt.

2. Dela auberginen på länden och gör små snitt i köttytan så att det goda från oljan och toppingen kan rinna ner i fruktköttet.

3. Lägg auberginen på glöden och backa i 10-15 min eller så sticker du med en kniv eller en sticka och känner då den fått en mjuk konsistens.

4. Garnera med den rökta laxen och ringla över med sharisa mayon och creme fraishen.

Dela det här receptet med dina vänner!