Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör
Publicerat:
2019-10-16Tillagningstid:
Ingredienser
2 - 4portioner
- 2-3potatisar av mjölig sort, ca 400g
- 1ägg
- 1dlvetemjöl, alternativ bovete för glutenfria gnocchin
- 3mskgräslök
- salt och peppar
- vatten
Tillbehör till gnocchi
- 1 stortknippa(or)sparris
- smör
- timjan
- ½citron, zest och -juice
- 1dlparmesanost, riven
- 1skopakokvatten från gnocchikoket
Så lagar du
1. Tvätta och koka potatisen tills mjuk. Skala så snart de svalnat lite och mosa med en potatisstöt eller använd potatispress.
2. Tillsätt 1 ägg, 3 msk gräslök och 1 dl vetemjöl (eller bovete), en nypa salt och peppar. Rör ihop och tillsätt mjöl vid behov.
3. Forma degen till en stång och dela den i 24 bitar. Pressa bitarna i näven till små kuddar.
4. Fyll en 2-3 l kastrull halvfull med vatten och koka upp vattnet.
5. Lägg hälften av gnocchina i det kokande vattnet. Lyft upp med hålslev på tallrik då de stigit upp till ytan.
6. Upprepa med resten av gnocchina.
Obs
Kasta inte bort kokvattnet!
Tillbehör till gnocchi
Anpassa gärna tillbehören till säsongen t.ex. svamp, broccoli, jordärtskocka och tomat och någon ört, förslagsvis salvia passar bra.
Gnocchi
1. Förbered sparrisen medan potatisen kokar. Skär bort den träiga nedre delen och skiva sparrisen i ca ½ cm skivor. Lämna en rejäl bit, ca 8 cm, av toppen oskivad och dela den på längden.
2. Lägg en stor klick smör i pannan, tillsätt några timjankvistar och låt smöret få smak av timjan. Lyft örterna ur pannan och lägg i sparrisen. Vänd skivorna i smöret en stund och tillsätt sedan en skopa gnocchibuljong (kokvatten), låt koka några minuter.
3. Lyft sparrisen ur pannan men låt pannan stå kvar på spisen. Lägg smör i pannan och stek gnocchin tills de har en fin stekyta.
4. Tillsätt sparris, rör om.
5. Riv citronskal och pressa saften i pannan. Tillsätt den rivna parmesanosten och några timjankvistar.
6. Servera direkt ur pannan eller fördela i portioner.